Saturday, June 21, 2008

Laatste zonnewende 4e Zonspassage in gang gezet... ( de morgen BE )

30.000 mensen vieren zonnewende in Stonehenge

Maar liefst 30.000 mensen hebben ondanks het natte weer het begin van de zomer, ook wel midzomer of zonnewende genoemd, gevierd op de site van Stonehenge, het neolithische monument op de vlakten van Salisbury in het Engelse graafschap Wiltshire.

Zonsopgang
Op het feest genoten zowel druïden, hippies, nieuwsgierigen als hedonisten van de zonsopgang, die plaatsvond om exact 04.58 uur plaatselijke tijd (03.58 uur GMT).

Wakkere hippie
De 26-jarige Peter Rawcliffe legde de honderd kilometer tussen zijn woonplaats en Stonehenge per fiets af. "Ik doe dit al drie jaar. (...) Het grootste deel van het jaar werk ik aan de ontwikkeling van speelgoed, maar de zonnewende maakt de hippie in mij wakker. Het is echt een magische ervaring", aldus Rawcliffe.

Toeristen
Stonehenge - wat zoveel wil zeggen als "rechtopstaande stenen" in het oude Engels - trekt jaarlijks zo'n 850.000 bezoekers. De site dateert van ergens tussen 3.100 en 2.000 voor Christus. Tot dusver gaan de meeste deskundigen ervan uit, dat de raadselachtige stenenkring werd aangelegd ter herinnering aan vroegere gebeurtenissen.

Volgens een recent geopperde theorie deed de stenencirkel vroeger mogelijk dienst als een pelgrimsoord voor zieken. Nu is de site, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, vooral een plaats voor pilgrimtochten van neo-druïden en volgelingen van het (neo-)heidense geloof. (afp/edp)
21/06/08 11u49