Friday, June 27, 2008

Prognose moet opnieuw worden bijgesteld zee rond Noordpool deze zomer al ijsvrij..

Deze zomer voor het eerst geen ijs meer op Noordpool?
Het lijkt ondenkbaar maar dit jaar dreigt voor het eerst het ijs op de Noordpool te verdwijnen, zo meldt The Independent. Dat zou het mogelijk maken om met een boot tot aan de pool te varen. Mocht de voorspelling van de wetenschappers uitkomen, gaat het om één van de meest onrustwekkende voorbeelden van de impact van global warming.

IJsvrij
"Symbolisch is de Noordpool heel belangrijk voor de planeet. Er hoort ijs te liggen, open water kan niet", zegt Mark Serreze van een Amerikaanse centrale die gegevens over sneeuw en ijs bestudeert. De dikke ijslaag, die over verschillende jaren gevormd werd, is verdwenen en de huidige dunnere laag is slechts over één jaar gevormd. Vorig jaar smolt een recordhoeveelheid ijs en wetenschappers geloven dat er meer dan vijftig procent kans bestaat dat de Noordpool deze zomer ijsvrij zal worden.

Olie
Of het ijs ook echt zal smelten, hangt af van een aantal factoren zoals het aantal uren zonneschijn en de wind. Wetenschappers vrezen dat een oceaan zonder ijs meer warmte zal opnemen en zo de temperaturen op aarde nog meer de hoogte in zal jagen. Ook Inuits, eskimo's die in Groenland en Canada wonen, melden dat het ijs op sommige plaatsen veel vroeger breekt dan normaal.

Ironisch genoeg biedt het smelten van het ijs mogelijkheden voor de olie-industrie, want in het gebied rond de Noordpool zitten olie en mineralen die door het dikke ijs tot nu toe onbereikbaar waren. (gb)
27/06/08 18u12