Sunday, June 22, 2008

MEER NIEUWS SCHADE NOODWEER GELDERLAND NL ( BRON DE MORGEN BE)

Veel schade door onweer en hagel in oosten van Nederland
In Nederland hebben onweer en hagel zondagmiddag veel schade aangericht, onder meer in Arnhem en andere gebieden in het oosten van het land. De centrales van politie en brandweer hadden hun handen vol aan schademeldingen. Dat meldt de politie.

Volgens het weerinstituut KNMI gaat het de komende uren flink tekeer op de lijn Eindhoven-Arnhem-Emmen. Het buienfront, met hagel en windstoten tot 90 kilometer per uur, trekt over het oosten van het land. In Limburg is het rond 15.00 uur nog tegen de 30 graden. Na de buien zal het daar snel afkoelen.

Het westen van land heeft last van behoorlijk harde wind rond kracht 7, waarschuwt het KNMI. Watersporters moeten uitkijken.

Tijdens het noodweer rond Arnhem kwamen hagelstenen zo groot als pingpongballen naar beneden. De hagelstenen hadden volgens het KNMI een omvang van drie à vier centimeter. Talloze auto's raakten daardoor beschadigd. Ook ontstond er veel wateroverlast.
Blikseminslag en windstoten veroorzaakten omgevallen bomen. Volgens een politiewoordvoerder zijn er nog geen slachtoffers gevallen.

Volgens de ANWB heeft een groot gebied tussen Arnhem-Nijmegen en Apeldoorn tot aan Twente last van het noodweer. In Eibergen sloegen hagelstenen zelfs autoruiten stuk. Op verschillende rijkswegen staan inmiddels kilometerslange files. (belga/jv)
22/06/08 15u32