Tuesday, June 24, 2008

tja overheid blijft maar volhouden dat er wederom teveel wilde zwijnen zijn... ( dieren verplaatsen zich groots op dit moment naar veilige oorden..)

Jachtseizoen begint op 1 juliDuizenden wilde zwijnen afgeschotenVoor de meeste wilde zwijnen op de Veluwe heeft het laatste uur geslagen.


Streefaantal

Jagers mogen met ingang van het komende jachtseizoen 5200 van de 6000 wilde zwijnen op de Veluwe afschieten. 60% daarvan, 3100 stuks, moeten al in juli en augustus worden geveld. Het streefaantal zwijnen op de Veluwe is 860 stuks, zegt de provincie Gelderland.

Drukjacht

Vorig jaar waren er ook al vele duizenden zwijnen. Die richtten schade aan in tuinen en op landbouwgrond en zorgden voor verkeersongelukken. Jagers wilden toen de drukjacht gebruiken, maar die omstreden jachtvorm mocht niet van de rechter.

Uiteindelijk zijn het afgelopen jachtseizoen 4900 wilde zwijnen doodgeschoten.

Lokvoer

Faunabeheer eenheid Veluwe krijgt van de provincie Gelderland een ontheffing voor het afschieten van de dieren met behulp van lokvoer. Jagers mogen nachtkijkers gebruiken om ook in maanloze nachten te schieten. Het gebruik van geluidsdempers is wel verboden, omdat dat onder de Wapenwet valt, aldus de provincie. Het jachtseizoen begint op 1 juli.