Sunday, June 22, 2008

Meer nieuws schade noodweer gelderland

Veel schade door onweer en hagel in oosten


ARNHEM - Onweer en hagel hebben zondagmiddag rond twee uur veel schade aangericht in Arnhem en omgeving en andere gebieden in het oosten van het land.

Hagel en onweer in oosten

De centrales van politie en brandweer hadden hun handen vol aan schademeldingen. Dat meldde de politie zondag.

Volgens weerinstituut KNMI gaat het de komende uren flink tekeer op de lijn Eindhoven-Arnhem-Emmen. Het buienfront, met hagel en windstoten tot 90 kilometer per uur, trekt over het oosten van het land. In Limburg is het rond drie uur in de middag nog tegen de 30 graden. Na de buien zal het daar snel afkoelen.

Westen

Het westen van land heeft last van behoorlijk harde wind rond kracht 7, waarschuwt het KNMI, dat blijft voorlopig zo. Watersporters moeten uitkijken.

Tijdens het noodweer rond Arnhem kwamen hagelstenen zo groot als pingpongballen naar beneden. De hagelstenen hadden volgens het KNMI een omvang van drie à vier centimeter.

Talloze auto's raakten daardoor beschadigd. Ook ontstond er veel wateroverlast. Blikseminslag en windstoten veroorzaakten omgevallen bomen. Volgens een politiewoordvoerder is er geen sprake van persoonlijke ongelukken.

Noodweer

Volgens de ANWB heeft een groot gebied tussen Arnhem-Nijmegen en Apeldoorn tot aan Twente last van het noodweer. In Eibergen sloegen hagelstenen zelfs autoruiten stuk.

Op verschillende rijkswegen staan inmiddels kilometerslange files. Volgens de politie hebben zich nog geen ernstige persoonlijke ongelukken voorgedaan. Ook ernstige verkeersongelukken zijn nog niet gemeld.

(c) ANP