Wednesday, April 16, 2008

Zwaar noodweer blijft Brazillie teisteren..

Noodweer eist 35 doden en 190.000 daklozen in Brazilië

Zware onweders en overstromingen hebben in het noorden en noordoosten van Brazilië de afgelopen dagen al 35 mensen het leven gekost. Volgens de autoriteiten werden sinds het begin van de onweders twee weken geleden ook al bijna 190.000 mensen dakloos.

Noodtoestand
Bijzonder erg was de situatie vandaag in de noordoostelijke staat Paraiba, waar tot nog toe 25 slachtoffers werden geteld. Vele rivieren zijn buiten hun oevers getreden. In totaal staan 204 plaatsen onder water. In tientallen districten is de noodtoestand uitgeroepen, luidde het. In grote delen van de getroffen regio's bleef het ook vandaag regenen.

Epidemieën voorkomen
President Luiz Inacio Lula da Silva ontving gisteravond de gouverneurs van de acht getroffen deelstaten op een crisisvergadering, waarbij overlegd werd over hulpmaatregelen. Vooral de uitbraak van epidemieën moet voorkomen worden, zei Lula.

Hulpfonds
De regering heeft voor de slachtoffers van de onweders in het noorden en het normaal gezien droge noordoosten een hulpfonds opgericht van 613,7 miljoen real (ongeveer 240 miljoen euro), luidde het. De meteorologen voorspelden inmiddels voor de komende weken een voortzetting van de ongewoon zware regenval. (belga/eb)