Klimaatbos dekt zeker tweemaal vliegverkeer
AMSTERDAM - Het op grote schaal aanplanten van bos zal de komende eeuw zeker tweemaal de CO2-uitstoot van het vliegverkeer kunnen compenseren.
Dat blijkt uit nieuwe scenariostudies die zijn uitgevoerd aan de Wageningen Universiteit. In de studies is voor het eerst uitgegaan van realistische uitstootscenario's gecombineerd met regionale en realistische scenario's voor landgebruik. Ook is voor het eerst tot 2100 doorgerekend, in plaats van 2050 zoals in de meeste eerdere studies.
Boomplantages
Het aanleggen van grootschalige boomplantages op vrijkomende landbouwgronden die daarna lang met rust worden gelaten is onder realistische omstandigheden de beste optie. Dan is maar rond de 10 procent van het fysiek beplantbare land echt beschikbaar, omdat het voor landbouw nodig is, voor bewoning of winning van grondstoffen.
Groeiende bomen nemen kooldioxide op uit de atmosfeer en slaan die op in vast materiaal, als hout en blad. De stijging van CO2-concentraties in de atmosfeer door uitstoot van industrie en verkeer wordt gezien als oorzaak voor klimaatverandering op aarde.
Wordt er aangeplant, rekening houdend met beschikbaar land en de groeiomstandigheden in verschillende regio's, dan kan in totaal tot 2100 met bomen 5 tot 7 procent van de CO2-emissies uit energieopwekking en industrie worden vastgelegd. Dat komt neer op een vertraging met tien jaar van de CO2-concentraties tot 2100.
Geen snelle oplossing
Volgens hoofdauteur Rik Leemans van de studies, die eerder nauw betrokken was bij het opstellen van het rapport van het VN-klimaatpanel IPCC, kunnen bomen in elk geval nooit een snelle handzame oplossing voor het hele broeikasprobleem zijn.
Leemans: ‘Het is substantieel, in de orde van tweemaal het totale vliegverkeer, maar het lost het klimaatprobleem niet op. Tot 2020 is het potentieel beperkt, vooral omdat er een nog groeiende behoefte aan landbouwgronden zal zijn. Pas na 2050 begint het iets uit te halen.’
Volgens Leemans is de studie bedoeld om de discussies over de aanleg van klimaatbossen van concretere gegevens te voorzien. ‘Er wordt nu gepraat op grond van allerlei veronderstellingen, in plaats van gegevens.’
De resultaten van de Wageningse scenariostudies worden deze maand gepubliceerd in het online tijdschrift Carbon Balance and Managment.