Tuesday, April 22, 2008

de waarheid achter China...

China woedend over eerbetoon Parijs aan Dalai Lama



Het besluit van de gemeenteraad van Parijs om de Dalai Lama tot ereburger van de Franse hoofdstad te benoemen is 'een nieuwe belediging' van China en zal de diplomatieke betrekkingen tussen China en Frankrijk schaden. Dat heeft de Chinese regering dinsdag gezegd.

Veel Chinezen voelen zich gegriefd door de internationale protesten tegen 'hun' Olympische Spelen. De door pro-Tibet demonstranten in de war geschopte tocht van de olympische fakkel door Parijs, op 7 april, heeft in China grote animositeit jegens Frankrijk opgeroepen. Terwijl de Franse regering haar best deed de plooien glad te strijken riep de Parijse gemeenteraad maandag de Dalai Lama tot ereburger uit.

"Deze daad is een welbewuste inmenging in China's binnenlandse zaken en brengt de betrekkingen tussen China en Frankrijk, vooral die tussen Parijs en Beijing, grote schade toe", zei het ministerie van buitenlandse zaken in een verklaring. Het eerbewijs aan de Dalai Lama 'zal alleen maar worden beschouwd als een belediging van de 1,3 miljard Chinezen, inclusief Tibetanen'. In de verklaring werd niet ingegaan op het verlenen van dezelfde eer door Parijs aan de Chinese mensenrechtenactivist Hu Jia, die onlangs wegens ondermijnende activiteiten tot 3,5 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.