Monday, April 21, 2008

de waarheid achter China...

China heeft speciale executiebussen
Door: De Pers
Gepubliceerd: vandaag 10:18
Update: vandaag 11:00


China heeft speciaal ingerichte bussen die dienst doen als mobiele executiekamers.

Dat melden de GPD-bladen.

Het gaat om enkele tientallen bussen die sinds vijf jaar in gebruik zijn. Ze worden vooral ingezet buiten de grote steden, waar de gevangenissen niet altijd een speciale ruimte hebben voor het toedienen van dodelijke injecties.

De ‘dodenbus’ is een omgebouwde autobus voor 24-personen. Het voertuig is blauw-wit van kleur. Bovenop en aan de zijkanten zijn rode en blauwe politiezwaailichten gemonteerd. De ramen van de bus zijn geblindeerd.

De executieruimte is achterin. Daar staat een metalen bed, waarop de terdoodveroordeelde wordt vastgebonden. Op het moment dat een politieagent op een knop drukt, schiet de injectie in de aderen van de veroordeelde. Die zou daarmee binnen een minuut een pijnloze dood sterven.

De executies worden op video opgenomen en aan de plaatselijke politie en justitie vertoond, om zeker te stellen dat er volgens de wet wordt gehandeld.

Na de executies zouden de lichamen vaak direct naar het crematorium worden gebracht en gecremeerd, voordat familieleden of onafhankelijke getuigen deze kunnen zien.

Orgaanhandel

Dat voedt het vermoeden dat de organen van de terdoodveroordeelden worden verhandeld. Amnesty International schreef in 2006 in een rapport dat de hoge winsten die worden gemaakt met de orgaanhandel de reden is waarom China de doodstraf niet wil afschaffen.

China ontkent de beschuldiging. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de regels voor orgaanhandel aangescherpt. Maar Amnesty betwijfelt of die nut hebben.

Het aantal executies in China is staatsgeheim. Volgens Amnesty werden in 2007 470 doodstraffen voltrokken, maar dat zijn alleen de openbaar gemaakte gevallen. Sommige bronnen spreken van 6000 executies. Er zou wel een flinke daling zijn doordat het Hooggerechtshof door een nieuwe wet doodvonnissen van provinciale rechtbanken moet heroverwegen en bekrachtigen.