Tuesday, April 15, 2008

De waarheid achter China... ( bron de Pers)

'Meeste executies in China'



In China zijn vorig jaar zeker 470 doodvonnissen voltrokken. Dat zijn er meer dan in enig ander land dat de doodstraf kent. Toch executeerde China in 2007 minder ter dood veroordeelden dan het jaar daarvoor. Dat staat in een dinsdag verschenen rapport van Amnesty International. Voorgaande jaren voerde het land de lijst van Amnesty ook aan.

Overigens is niet duidelijk hoeveel mensen er werkelijk ter dood worden gebracht in China. Het aantal van 470 betreft slechts de gevallen die zijn bevestigd. In 2006 bedroeg het aantal executies voor zover bekend 1010. In het rapport pleit de mensenrechtenorganisatie voor een einde aan de geheimhouding. "Veel overheden claimen dat de doodstraf wordt uitgevoerd met steun van de publieke opinie.Daarom hebben mensen het recht om te weten wat er uit hun naam gebeurt," stelt Amnesty.

Iran
In Iran, tweede op de ranglijst, werden vorig jaar bijna twee keer zoveel mensen ter dood gebracht als het jaar daarvoor. Een van de 377 mensen die er in 2007 werden geëxecuteerd was een man die ter dood was veroordeeld wegens overspel. Zijn doodvonnis werd voltrokken door middel van steniging. De Verenigde Staten staan met 42 executies, het laagste aantal sinds vijftien jaar, op de vijfde plaats. Dat er naar verhouding weinig doodvonnissen werden uitgevoerd komt volgens Amnesty doordat het hooggerechtshof momenteel bekijkt of executies door middel van een injectie geoorloofd zijn en veel executies daardoor zijn uitgesteld.

Dat het aantal executies in China is gedaald komt volgens Amnesty doordat doodvonnissen sinds begin vorig jaar moeten worden goedgekeurd door de hoogste rechtbank. Amnesty vreest dat dit er vooral voor zorgt dat doodvonnissen later worden voltrokken en dat het aantal executies uiteindelijk niet veel zal dalen. In China staat op meer dan zestig vergrijpen de doodstraf. Daaronder bevinden zich drugshandel, plus verduistering en andere financiële misdrijven.

Minderjarigen veroordeeld
Amnesty toont zich in het rapport ernstig bezorgd over landen als Mongolië, Vietnam en Maleisië, waar ter dood veroordeelden in het geheim worden geëxecuteerd. Andere landen worden in het rapport bekritiseerd omdat ze mensen ter dood veroordelen voor vergrijpen die niet algemeen als een misdaad worden beschouwd, of omdat er mensen ter dood worden veroordeeld die niet eerlijk zijn berecht. In Saudi-Arabië werd vorig jaar een Egyptenaar onthoofd wegens tovenarij, aldus Amnesty. In drie landen, te weten Iran, Jemen en Saudi-Arabië, zijn mensen geëxecuteerd die jonger waren dan 18. De jongste, een jaar geleden ter dood gebracht in Iran, was 13.

China is ook het land waar vorig jaar de meeste doodvonnissen werden uitgesproken. Het waren er 1.860. In totaal werden in 51 landen zeker 3.347 mensen ter dood veroordeeld. Naar schatting 27.500 mensen zaten in afwachting van hun executie.