Tijgermug
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tijgermug
De tijgermug (Aedes albopictus) is een mug die van oorsprong uit Azië komt. Met de import van allerlei goederen komt deze mug nu ook voor in Amerika, Ierland, Frankrijk en Italië. De mug is te herkennen aan witte strepen op zijn lichaam en poten.
Deze mug is ook gesignaleerd in Nederland, maar het is niet duidelijk of de soort zich hier blijvend heeft gevestigd als exoot. Hij komt binnen via het water van de bamboeplantjes (ook wel Lucky Bamboo genoemd) die uit het verre oosten geïmporteerd worden [1]. Diverse mensen zijn reeds gestoken. Onbekend is of er al sprake is geweest van overdracht van één van de hieronder genoemde ziektes. Dit gevaar is zeker niet denkbeeldig daar de plantjes afkomstig zijn uit streken waar deze ziekten endemisch voorkomen. Arbodiensten hebben dit gevaar nog niet herkend. [bron?]
Er wordt door het ministerie overwogen om de bamboe te laten vervoeren in een gel in plaats van water, maar hiervoor moet eerst aangetoond worden dat de mug blijvend in Nederland zit en dat deze dus een risico met zich mee zou kunnen brengen.
In België werd in 2004 reeds melding gemaakt van een tijgermuggenpopulatie in een bandenopslag van een recyclingbedrijf in Oost-Vlaanderen in 2000. Het bedrijf importeerde banden uit de Verenigde Staten en Japan, waarmee de tijgermug waarschijnlijk naar Europa was gekomen. De lokale omstandigheden stonden toe dat de tijgermug er zich wist voort te planten.[2]
De mug draagt een aantal ernstige ziekten over als de West-Nijlziekte, Japanse encephalitis, chikungunya, dengue of knokkelkoorts en gele koorts. In tegenstelling tot andere muggen is deze mug ook overdag actief en niet alleen tijdens de schemering.
In de zomer van 2007 zijn in Italië bij Ravenna door een uitbraak van het Aziatische chikungunya-virus rond de tweehonderd mensen ziek geworden, waarvan er elf in het ziekenhuis zijn opgenomen en één is gestorven [3]. De besmettingen zijn hoogst waarschijnlijk overgebracht door een tijgermuggenpopulatie. Deze ziekte is over het algemeen echter niet levensbedreigend: de Italiaanse dode was een drieëntachtigjarie vrouw met verscheidene andere kwalen.