Warme winter brengt gevaarlijke Chinese mug, zandvlieg en Lyme-teken
Teken. Zandvlieg.
De afgelopen warme winters en de voorspelde klimaatverandering zal in ons land de komende jaren leiden tot een spectaculaire toename van de ziekte van Lyme, veroorzaakt door tekenbeten. Nu al worden elk jaar honderdduizenden wandelaars, hondenuitlaters en veldwerkers in bos-, heide- en duingebieden door deze parasieten besprongen.
Ook een uit China afkomstige linke muggensoort, de 'Aedes albopictus', en een Zuid-Europese zandvlieg dreigen zich hier permanent te gaan vestigen. Deze twee onheilsbeesten brengen de knokkelkoorts (dengue) over, evenals de tropische ziekten leishmaniasis en het West-Nijl-virus.
Teken
Meer dan 10.000 mensen lopen nu al jaarlijks, in meer of mindere mate, verschijnselen van Lyme-borreliose op. Steeds vaker valt het spinachtige ongedierte zijn 'prooi' in de eigen achtertuin aan. Huisdieren brengen de teken de woning binnen.
Nog meer onheil
"Door het warmere weer komen er steeds meer teken in bosrijke gebieden", waarschuwen onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Maar er dreigt door de algehele opwarming meer tropisch onheil: "We lopen in deze streken bovendien het reële risico dat een uit China afkomstige linke muggensoort, de 'Aedes albopictus', en een Zuid-Europese zandvlieg zich hier permanent gaan vestigen."
Deze twee onheilsbeesten brengen de knokkelkoorts ('dengue') over, evenals de tropische ziekten leishmaniasis en het West-Nijl-virus. Daartoe waarschuwen drie specialisten op het gebied van infectieziektenbestrijding.
Niet serieus genomen
Volgens het Nederlands artsenblad wordt de ziekte van Lyme, die in extreme gevallen tot onder meer gehooruitval en neurologische schade kan leiden, nogal eens over het hoofd gezien. Veel patiënten voelen zich niet serieus genomen en bezoeken meerdere artsen, hopend op een juiste diagnose.
Fatale afloop
Het ziektebeeld van knokkelkoorts kan variëren van vrijwel symptoomloos tot hoge koorts met bloedingen en fatale afloop. De leishmaniaparasiet, die wordt overgebracht door de zandvlieg, nestelt zich bij voorkeur in honden en kan vervolgens weer op de mens overspringen. De ziekte kan gepaard gaan met diverse symptomen zoals vermagering, huidklachten, vergrote lymfeklieren, een vergrote milt, kreupelheid, bloedarmoede, maar in een verdergevorderd stadium ook nierfalen en bloedingsneiging. (mvl)