Sunday, December 19, 2010

Zware sneeuwval Belgie.. ( : bron de morgen be )

9 kilometer stilstaand verkeer op Brusselse ring


Ook veel hinder voor bus- en treinverkeer (archieffoto) © photo news
De hevige sneeuwval van vanmiddag leidt tot veel hinder op de baan. Er is sterk vertraagd verkeer op de Brusselse ring, en in Wallonië is alle zware vrachtvervoer verboden. De sneeuw hindert ook het busvervoer, maar de treinen rijden vrij normaal. In Wallonië rijdt geen enkele bus meer uit.

In Brussel is maar liefst negen kilometer stilstaand verkeer op de binnenring tussen Wezembeek-Oppem en Tervuren en vanaf het Leonardkruispunt tot Hoeilaart.

Op de E411 is er twee kilometer file vanaf Overijse in de richting van Brussel door een stilstaande vrachtwagen op de middenrijstrook. Daarnaast is de Groenendaaltunnel in beide richtingen afgesloten door de sneeuw, meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

Het Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant zet intussen alle middelen om de gewest- en autosnelwegen tegen de ochtendspits opnieuw vrij te maken. Alles strooidiensten zijn op pad. "Wie niet meer de baan op moet, raden we aan om binnen te blijven", zegt Jo Lieben van Wegen en Verkeer.

In Wallonië heeft minister van Openbare Werken Benôit Lutgen deze namiddag opnieuw een algemeen rijverbod ingesteld voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton. Metorologen verwachten namelijk 20 tot 30 cm sneeuw in het zuiden van het land.

Treinbestuurders niet op post
Ook op het Belgische spoorwegnet is er hinder door het winterweer. Volgens de site RailTime is het treinverkeer verstoord op lijn 162 (Namen-Aarlen) tussen Aarlen en Luxemburg. Er is eveneens hinder op de lijnen 78 tussen Doornik en Saint-Ghislain, 124 tussen Brussel-Zuid en Charleroi-Zuid en 12 tussen Antwerpen-Centraal en Roosendaal. Er rijden geen treinen tussen Essen en Roosendaal, in beide richtingen.

De moeilijkheden op het spoor zijn in een meerderheid van de gevallen het gevolg van de problemen op de weg door het winterweer, legt de woordvoerder van Infrabel uit. De technici die interventies moeten uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het herstellen van de verwarming van de wissels, hebben vertraging op de weg en raken dus een pak moeilijker op de plaats van bestemming. Ook verschillende treinbestuurders raakten niet op tijd op post, waardoor verschillende treinen zijn afgeschaft.

Busvervoer
De sneeuw hindert ook het busvervoer. In Kortrijk ligt het stadsnet stil sinds 14.00 uur, en ook de belbussen ondervinden grote hinder en rijden met vertraging. Elders in West-Vlaanderen is een aantal ritten ingekort. In Vlaams-Brabant rijden de bussen alleen nog op de hoofdwegen. Op de lokale wegen is het te glad, aldus De Lijn.

In Oost-Vlaanderen verloopt de dienstverlening het moeilijkst in de Vlaamse Ardennen. Daar rijden alleen bussen op de hoofdwegen en is er tot 30 minuten vertraging. In het Waasland en de regio Dender zijn er vertragingen tot 10 minuten. In de stad Gent verloopt alles vrij normaal, de streeklijnen naar Gent hebben lichte vertragingen.

In de provincie Antwerpen rijden de bussen op de lijnen van Antwerpen naar Turnhout met tot 40 minuten vertraging. De andere lijnen hebben tot 10 minuten vertraging. In Limburg zijn er in de hele provincie kleine vertragingen. Lijn 74 (Tongeren-Luik) is beperkt tot Rocourt. Het is onmogelijk om verder te rijden tot Luik Place Saint-Lambert. Omdat het is beginnen sneeuwen, kunnen de vertragingen de komende uren oplopen, waarschuwt De Lijn nog.

In Wallonië rijdt geen enkele bus van de Waalse openbaarvervoersmaatschappij TEC nog uit, en dat zal wellicht ook morgenvroeg nog het geval zijn. Er zijn twee kleine ongevallen met bussen geweest in Luttre (Pont-à-Celles) en aan het station van Beaux-Arts, in Charleroi. Op de N90 moest een bus worden getakeld die dwars over de baan was komen te staan. Op de A54 tussen Charleroi en Jumet raakte daarnaast een sneeuwruimer geblokkeerd.

Bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zijn vertragingen tot een half uur. De treinen ondervinden voorlopig weinig last van de sneeuw, maar reizigers richting Frankrijk moeten rekening houden met enige hinder. (belga/sam)