Sunday, December 19, 2010

Kou Zweden... ( Bron: vereniging van weerkunde .. )

Bijzonder lange vroege koude in Zweden

Een ongewoon lange periode van ononderbroken koud vrieziend weer, zo vroeg in het winterseizoen. Voor meerdere stations is er in 150 jaar zoiets niet gemeten en is het dus een record, op sommige stations net geen record. Een zogenaamde ijsdag betekent een dag waarbij de temperatuur steeds onder nul graden - het vriespunt dus - blijft. In grote delen van Zweden is dat drie weken ononder-broken of bijna ononderbroken zo geweest. Dit ondanks het feit dat het pas midden december is.

Helemaal in het noorden waren er wel een paar dagen met plus graden in begin december en in Malmö kwam het tot + 6 ° op 11 december. Maar dit zijn uitzonderingen in het land van Nils Holgerson en Maarten de gans.

Op verscheidene stations met metingen sinds het midden van de 19de eeuw, het is moeilijk andere jaren te vinden met een zo uitgesproken lange termijn met ijsdagen zo vroeg in het winterseizoen.

Enkele voorbeelden:

Falun
In Falun is het onophoudelijk onder nul graden sinds 17 november. Het is een record voor deze tijd van het jaar; metingen sinds 1860.

Karlstad
Lage temperatuur heerste voortdurend in Karlstad en onder nul graden was het tussen 22 november en 15 december. Het is een record voor deze tijd van het jaar; metingen sinds 1858.

Stockholm
Stockholm had het niet warmer dan + 0 graden sinds 24 november. Laatste keer dat dit gebeurde in deze tijd van het jaar was tussen 27 november en 24 december 1839.

Linköping
Linköping had het niet warmer dan 0 graden sinds 24 november. Ook daar is het een record voor deze tijd van het jaar; metingen sinds 1858.

Visby
In Visby was het niet warmer dan + 2. 0 graden sinds 25 november. Dat is een record voor deze tijd van het jaar; metingen sinds 1859.

Växjö
In Växjö steeds kouder dan 0 graden sinds 24 november. Ook daar weer een record voor deze tijd van het jaar; metingen sinds 1859.

Göteborg
In Göteborg was het niet warmer dan + 2,8 graden sinds 17 november. De laatste keer dat dit in deze tijd van het jaar gebeurde, was tussen 13 november en december 13, 1875.

Bron: Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI. Vertaling VWKweb