Sunday, December 05, 2010

Waarschuwing Belgie.. ( de morgen)

Gigantische sneeuwchaos in Ardennen met lokaal 40 cm


De plotse dooi door de hevige regen van vannacht was maar van korte duur. Sinds vanmorgen treft een enorme sneeuwchaos vooral het zuiden en het oosten van het land. Lokaal ligt er in de Ardennen liefst 40 cm sneeuw en de wegen staan er potdicht. Het verkeer op de E411, de grootste verkeersader in de Ardennen, is richting Luxemburg geblokkeerd. Ook de bussen ondervinden grote hinder. In Vlaanderen is voorlopig enkel het zuiden van Limburg getroffen, met onder meer hevige sneeuw in de buurt van Tongeren.Enkel voor de sneeuwpret is dit nieuwe pak sneeuw een goede zaak. De grootste verkeersproblemen situeren zich op de E411 richting Luxemburg. Het verkeer staat vast vanaf Rochefort op beide rijstroken. De federale politie roept vrachtwagens op om de snelweg niet te gebruiken. In de regio van Chimay en Couvin is er sprake van 20 tot 40 cm sneeuw. Het autoverkeer verloopt er bijzonder moeizaam, de politie raadt af om met de wagen onnodige verplaatsingen te maken. Ook in Vlaanderen, op de E313 ter hoogte van Hoeselt, zorgt hevige sneeuwval voor gevaarlijke verkeersomstandigheden.

Geen bussen in Charleroi
Als gevolg van sneeuwval rijdt er in Charleroi geen enkele bus. Ook elders in Wallonië verloopt het openbaar vervoer moeizaam: in Luik rijdt slechts één bus op vijf. De grote verkeersaders werden wel grotendeels sneeuwvrij gemaakt. Ook het treinverkeer verloopt quasi normaal. De directie van vervoersmaatschappij TEC in Charleroi heeft de chauffeurs opgeroepen om terug naar de stelplaats te rijden, als gevolg van de hevige sneeuw. Ook in Luik rijdt slechts een beperkt aantal bussen. Bepaalde lijnen worden niet bediend. Er zijn ook veel vertragingen. In de stelplaats van Robermont blokkeert de sneeuw de uitgang.

Ook Limburg getroffen
De sneeuw hindert ook de dienstverlening van vervoersmaatschappij De Lijn in Limburg. In de hele provincie rijden de bussen met een vertraging tot een kwartier volgens woordvoerder Tom Van de Vreken. Door hevige sneeuwval zijn er problemen op lijn 74 tussen Zussen en Luik, en op lijn 39b ter hoogte van Halembay (Voeren). Sint-Pieters-Voeren, Remersdaal en Teuven worden niet bediend. In de andere provincies zijn er volgens De Lijn nog geen problemen.

Nog uren sneeuw
Het weerbericht van het KMI voorspelt evenmin weinig goeds. In de Ardennen blijft het nog enkele uren fors sneeuwen. In het centrum van het land en in de Kempen valt er regen of smeltende sneeuw die opnieuw kan overgaan in smeltende sneeuw of sneeuw. Later wordt het ook geleidelijk droog in het centrum van het land. De maxima schommelen rond +4 graden aan de kust, rond 1 of 2 graden in het centrum van het land en tussen 0 en -2 graden in de Ardennen. Er waait meestal een matige wind, uit noordwestelijke richtingen aan de kust en uit zuidwest in het binnenland.

Vriesnacht
Vanavond en vannacht zijn er opklaringen in het westen van het land. Ten zuiden van Samber en Maas valt er nog sneeuw maar geleidelijk wordt het daar ook droog. Op veel plaatsen wordt er aanvriezende nevel of mist gevormd tijdens een nieuwe vriesnacht. Aan de kust kunnen er in de loop van de nacht opnieuw enkele sneeuwbuitjes vallen. De minima dalen tot -1 graad aan de kust en tot -6 in de Ardennen. Ook de komende week wordt berekoud vooral op dinsdag met een nieuwe ijsdag. (belga/kh)