Wednesday, December 15, 2010

Sneeuwval Canada.. ( Bron; de morgen.be)

Honderden ingesneeuwde chauffeurs ontzet in Canada

De Canadese politie en het leger hebben gisteren 237 automobilisten, die sinds de avond voordien vastzaten op een ingesneeuwde snelweg ten zuiden van de provincie Ontario, ontzet. In het gebied heerst de noodtoestand.

Minister van Defensie Peter MacKay had eerder op de dag beslist twee Griffon-helicopters in te zetten om de onfortuinlijke bestuurders ter hulp te komen die door de hevige sneeuw vastzaken over een afstand van een dertigtal kilometer. Beide toestellen evacueerden 66 mensen. Eén persoon kreeg medische verzorging.

Overal achtergelaten auto's
De meeste andere bestuurders werden door de politie bevrijd. Ook plaatselijke landbouwers en mensen met sneeuwscooters konden een aantal mensen ontzetten, melden de plaatselijke media. De doorgaans drukke snelweg is nu bezaaid met achtergelaten voertuigen. Intussen worden ook de secundaire wegen onderzocht op gestrande bestuurders.

De defensieminister zei dat het inzetten van het leger gerechtvaardigd was door extreme weersomstandigheden en door het feit dat sommige bestuurders reeds 20 uur in hun voertuig zaten. Zelfs de sneeuwruimers kwamen door het noodweer vast te zitten. (afp/tw)