Friday, December 03, 2010

RK Kerk opnieuw in verlegenheid gebracht.. ( Ma at... ) Telegraaf

'Kerk verdoezelde seksueel misbruik'

MÜNCHEN - Het aartsbisdom München heeft seksueel misbruik door katholieke geestelijken decennialang systematisch in de doofpot gestopt. Dat concludeert een onafhankelijke deskundige in een vrijdag gepubliceerd rapport over het misbruikschandaal.

De juriste Marion Westphal kreeg van de Duitse kerk inzage in meer dan 13.200 dossiers over de periode 1945 tot 2009. Daarin staan aanwijzingen voor wangedrag van 159 priesters en 96 godsdienstleraren. Tot strafrechtelijke veroordelingen kwam het zelden, mede door de doofpotstrategie van de kerk. Delen van dossiers werden kennelijk doelbewust vernietigd om rechtszaken te voorkomen.

De huidige paus Benedictus XVI was van 1977 tot 1982 aartsbisschop van München. Ook tijdens zijn ambtsperiode was het aartsbisdom erg slordig met het bijhouden van dossiers. Door het onderzoek is slechts één geval naar voren gekomen waarbij Ratzinger zich persoonlijk met een misbruikzaak bezighield. Door de lacunes in de dossiers is niet duidelijk of toen aangifte is gedaan bij het openbaar ministerie.

Westphal benadrukte dat zij haar onderzoek in de resterende dossiers onafhankelijk heeft kunnen verrichten.