Monday, December 13, 2010

Chaos Oost Nederland na hevige sneeuwval.. ( AD)


Chaos in Oost-Nederland door stevige sneeuwval

DEN HAAG - Het verkeer in het noorden en oosten van het land ondervindt forse hinder door sneeuwval. In Twente is het een chaos op de weg, zei een woordvoerder van de verkeersdienst van de ANWB vanavond.FOTO ANP Op de A35 stond tegen zeven uur tussen Almelo-Enschede en de Duitse grens in beide richtingen ongeveer 25 kilometer file.

Op de A1 tussen Deventer en de Duitse grens stond het verkeer op dat moment over 20 kilometer stil of reed langzaam.

Er is een groot verschil op de wegen in het oosten en in de Randstad. In het westen regende het, maar in het (noord-)oosten is enkele centimeters sneeuw gevallen. Het verkeer past zich aan de omstandigheden aan.

Het sneeuwgebied ligt ten oosten van de lijn Bergen op Zoom-Utrecht-Enschede en trekt langzaam naar het zuiden. Ook Noord-Limburg krijgt te maken met sneeuw.

De avondspits was drukker dan normaal, vooral door files in het oosten. Iets na half zes was het aantal filekilometers met 280 het grootst. Normaal staat er ongeveer 160 kilometer in de avondspits op maandag.

Vanavond kan op grote schaal gladheid ontstaan door bevriezing van natte wegen.

Vervelende week
Volgens de weerkundige wordt het voor weggebruikers 'een vervelende week'. Ook dinsdag ligt de temperatuur onder of rond het vriespunt. Het blijft droog en er is kans dat de zon zich laat zien. Woensdag vallen er waarschijnlijk een paar sneeuwbuien, terwijl het donderdag volgens Bloem 'echt een vieze dag' wordt. Er valt meer sneeuw en het waait flink. Overdag komt de temperatuur mogelijk boven het nulpunt, maar 's nachts blijft het vriezen.

Volgens weerman Jordi Bloem is nog moeilijk in te schatten of Nederland een witte kerst krijgt, maar gezien het weerbeeld houdt hij de kans daarop op 20 tot 25 procent. (ANP/MV/BVDL)