Thursday, December 02, 2010

Chaos door sneeuwval Belgie.. ( de morgen.be)

Grote chaos door aanhoudende sneeuw op wegen: "Blijf thuis"

Er stond tot 650 km file.
DM UPDATE Omdat het de hele nacht is blijven sneeuwen, was er ook vanochtend heel wat verkeersellende. Op het ergste moment stond er zo'n 650 kilometer file op de Belgische wegen, waarvan 400 kilometer in Vlaanderen. Het agentschap Wegen en Verkeer, het Verkeerscentrum en de federale wegpolitie vragen weggebruikers om vandaag zo veel mogelijk te vermijden de baan op te gaan.


Op de luchthaven van Zaventem maken speciale machines de banen vrij. © belga De strooidiensten zijn de hele nacht blijven doorwerken, maar toch verliep de ochtendspits chaotisch door de vannacht gevallen sneeuw en de vriestemperaturen. Rond 7 uur waren de strooidiensten nog steeds aan de slag om gewest- en autowegen sneeuw- en ijsvrij te maken. Toen was de linkerrijstrook op de meeste snelwegen in Vlaanderen nog ondergesneeuwd, terwijl de rechter- en middenrijstrook op de meeste plaatsen vrij waren. Sinds gisteren werd al 11.400 ton zout gestrooid.

Vannacht bleef de verlichting op autowegen aan om de veiligheid te verhogen, en momenteel zette de wegpolitie extra ploegen in om de ochtendspits zo vlot mogelijk te laten verlopen.

De avondspits zal volgens Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum "vrij vlot" verlopen. "Meteowing voorspelt op dit moment enkel in het uiterste noorden van Vlaanderen 1 à 2 centimeter sneeuw. De rest van Vlaanderen zou sneeuwvrij blijven."

Snelheid aanpassen
Door de negatieve temperaturen moeten weggebruikers rekening houden met plaatselijke gladheid door aanvriezend dooiwater. Gewestwegen liggen er op vele plaatsen nog glad bij. De bestuurders moeten hun snelheid dus aanpassen en rekening houden met extra vertragingen. Ook vrachtwagenchauffeurs worden uitdrukkelijk verzocht hun snelheid aan te passen.

Door de gladheid is er een aantal verkeersongelukken gebeurd. Onder meer op de E17 Antwerpen - Gent ter hoogte van Lokeren was er hinder omdat er vrachtwagens werden weggetakeld die van de rijbaan waren afgeraakt. Vooral in en om Gent, Antwerpen en Brussel verliep het verkeer alweer bijzonder moeizaam.

De wegenwacht van VAB krijgt drie keer meer oproepen voor auto's met pech, meldt de mobiliteitsorganisatie. De belangrijkste oorzaken zijn startproblemen, verstopte filters (door vlokvorming bij dieselwagens) en slippartijen, vooral op secundaire wegen.

Openbaar vervoer
Niet alleen het autoverkeer raakte overigens in de knoop. Heel wat treinen hebben sinds 7 uur tien minuten vertraging, en hier en daar liet een wissel het afweten of was een trein defect. Door een defecte trein in Hever en een defecte wissel in Haacht is slechts één spoor beschikbaar tussen Leuven en Mechelen. Dit leidde in beide richtingen tot vertragingen van een half uur of meer, zegt spoornetbeheerder Infrabel. Eurostar kondigde aan dat het zowat de helft van zijn treinen naar Londen annuleert.

De Lijn meldt grote problemen, vooral in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant: sommige bussen kunnen momenteel niet uitrijden. In West-Vlaanderen en Limburg zijn er kleinere vertragingen. De bussen en trams van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB hebben gemiddeld een kwartier vertraging, maar bij de metro zijn er geen problemen.

De vertragingen zijn onder meer het gevolg van het voorzichtige rijgedrag van de automobilisten, maar het verkeer is in Brussel echter minder druk dan op andere dagen. In Sint-Jans-Molenbeek en Ukkel reden de bussen van de lijnen 48 en 29 niet tot hun eindhalte omdat straten ondergesneeuwd lagen. Sommige trams hadden met bevroren wissels te kampen, onder meer in de stelplaats van Sint-Pieters-Woluwe en op lijn 94.

Luchthavens
Op de nationale luchthaven van Zaventem zijn alle start- en landingsbanen in gebruik, maar heel wat vluchten hebben een half uur tot een uur vertraging omdat de toestellen ijsvrij gemaakt moeten worden voor het opstijgen. Een aantal vluchten moest geschrapt worden, onder meer naar Leipzig, Stockholm of Birmingham. "Dat heeft te maken met de toestand op de luchthaven van bestemming", zegt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport. Indien er geen bijkomende sneeuw valt, verwacht Van der Cruysse een verder vrij normaal gebruik van de luchthaven.

Op de luchthaven van Charleroi waren vanmorgen tot 8.30 uur nog geen vluchten geschrapt, afgezien van de sinds maandag geannuleerde vluchten met bestemming het Schotse Edinburgh. De gemiddelde vertraging door de winterse omstandigheden bedraagt er zowat een uur, zegt David Gering, commercieel directeur van Brussels South Charleroi Airport (BSCa). Die vertraging zal in de loop van de dag niet weggewerkt raken maar evenmin verhogen, verwacht de luchthavenbeheerder.

Weersvoorspelling
Het KMI kondigt op zijn website voor vandaag nog aanhoudende sneeuwval aan, verspreid over heel België. Het blijft ook erg koud, met temperaturen van -11 graden in de Hoge Venen tot -7 graden aan de kust. Vanavond en -nacht is het eerst nog zwaarbewolkt met lokaal wat lichte sneeuw, maar later in de nacht verschijnen er enkele opklaringen. De minima schommelen tussen min 6 en min 12 graden.

Morgen is het wisselend bewolkt. Vlak aan zee kan een sneeuwbui voorkomen, maar elders blijft het zo goed als droog. De maxima bedragen plus 1 graad aan de kust, min 2 in het binnenland tot min 5 in de Ardennen. Zaterdag neemt de bewolking toe, gevolgd door lichte sneeuw. In Laag- en Midden-België zal de sneeuw later op de dag overgaan in natte sneeuw of regen. Er is daarbij kans op ijzel. Heel langzaam zal de temperatuur oplopen tot iets boven het vriespunt, maar in Hoog-België blijft het vriezen.

Zondag valt er nog steeds sneeuw in de Ardennen, maar elders wordt het vooral regen of natte sneeuw. Tijdens de eerste helft van de volgende week vriest het in de nacht en ochtend, maar komt het kwik overdag net boven nul. (tw/jv/belga/sam)