Thursday, December 02, 2010

Britse en Nederlandse banken leenden fors bij Fed... ( Niburu)

Britse en Nederlandse banken leenden fors bij Fed

Britse banken, aangevoerd door Barclays, leenden tijdens de crisis meer dan $1 triljoen van de Amerikaanse Federal Reserve.

De onthullingen werden gedaan omdat de Dodd-Frank Wall Street Reform Act de Fed heeft gedwongen te publiceren aan welke banken en bedrijven ze geld heeft geleend in een poging om het financiƫle systeem te stutten.

Barclays

De Fed heeft woensdag de details vrijgegeven van meer dan 21.000 individuele transacties, die laten zien dat Britse banken bijna een derde van het totaalbedrag (zo'n $3,3 triljoen) hebben geleend. Barclays leende in totaal een slordige $863 miljard van de Fed.

De bedragen staan alleen voor het totale geldbedrag wat de banken en bedrijven hebben geleend, niet voor wat ze al met al hebben uitstaan aan schulden. Op de lijst zien we verder de Royal Bank of Scotland en Bank of Scotland terug met respectievelijk $446 en $181 miljard aan leningen.

Nederlandse banken

Ook Nederlandse banken en bedrijven hebben fors geld geleend bij de Fed op het hoogtepunt van de crisis. Zo leende de Amerikaanse dochter van Rabobank vele miljarden dollars en zat Fortis stevig aan het infuus van de Amerikaanse centrale bank.

Het Amerikaanse kantoor van Rabobank leende cumulatief zo’n $23 miljard en bij Fortis ging het vlak voor de val om een totaalbedrag van $5 miljard. Ook ABN Amro en ING leenden bij de Fed.

Grotere tekorten

De Royal Bank of Scotland zegt inmiddels niet meer mee te doen aan het plan van de Fed en dat de bank het aantal leningen bij centrale banken ‘flink heeft gereduceerd’. Door de noodmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank zijn de tekorten van de genoemde landen flink groter geworden.

De National Commission on Fiscal Responsibility, in februari van dit jaar aangesteld door president Obama, waarschuwde reeds dat overheidsuitgaven drastisch moeten worden teruggedrongen en dat het belastingsysteem moet worden herzien.

Bron: Telegraph.co.uk