Monday, January 12, 2009

Vs "gooit eigen ruiten in.. " ( straks bij rampen zal de grens gesloten zijn voor hen.. )

Toestemming nodig om VS binnen te komen



(Novum) - Reizigers naar de Verenigde Staten moeten vanaf maandag vooraf een formulier invullen op internet. Mensen die niet voldoen aan de nieuwe veiligheidsmaatregel kunnen worden geweigerd om in het vliegtuig te stappen of komen niet door de douane.

Op de website van het Electronic System for Travel Authorization (Esta) moeten een aantal vragen beantwoord worden over de bestemming in de VS en het doel van de reis. De elektronische aanvraag vervangt het papieren formulier dat vooraf of tijdens de vliegreis moest worden ingevuld.

De Amerikaanse ambassade in Den Haag raadt reizigers aan om de aanvraag zo snel mogelijk in te dienen zodra iemand van plan is naar Amerika te gaan. In principe moet iemand binnen drie dagen antwoord krijgen om een aanvraag. Als er geen toestemming wordt verleend, moet iemand zich wenden tot de ambassade om een visum aan te vragen.

De nieuwe regel geldt voor alle 34 landen die geen visums nodig hebben voor een verblijf van minder dan drie maanden in de VS. Dat zijn vijftien EU-lidstaten, waaronder Nederland, Duitsland, Groot-Brittanniƫ en Belgiƫ. Nederlandse reizigers kunnen de aanvraag indienen via een linkje op de pagina van de Amerikaanse ambassade of via de website van Esta.