Wednesday, January 14, 2009

Dalai Lama " veilig gesteld" in Nederland.. ( pole hift 2008 8 8002..)


Dalai lama over vijf maanden in Nederland
Copyright 2008, Novum


(Novum) - De dalai lama brengt in juni een bezoek aan Nederland. Dat meldt de organiserende Stichting Bezoek Dalai Lama woensdag. De 73-jarige geestelijk leider van de Tibetanen geeft 4 en 5 juni lezingen in Amsterdam en opent er de Nacht van Tibet. Daarna vertrekt hij weer naar India, waar hij in ballingschap verblijft.

De dalai lama bezocht Nederland tien jaar geleden voor het laatst. Ook toen gaf hij een aantal boeddhistische lessen en ontmoette hij de minister van Buitenlandse Zaken. Of een ontmoeting met Nederlandse politici er dit keer ook weer in zit, is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van de stichting. Ook het ministerie kon hier nog niets over zeggen.

De komende weken moet volgens de stichting blijken of er een gaatje is te vinden in de agenda's van premier Jan Peter Balkenende (CDA) en zijn partijgenoot minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. De Tweede Kamer schaarde zich april vorig jaar achter het voorstel van GroenLinks dat de Nederlandse regering opdroeg de dalai lama uit te nodigen.

Waar de lezingen die de dalai lama tijdens zijn bezoek wil geven gaan plaatsvinden, is nog niet helemaal duidelijk, vertelt de woordvoerder. Een van de lezingen, met de titel 'De kracht van vriendelijkheid in turbulente tijden', is publiek toegankelijk. De zaal waar de organisatie nu naar kijkt, biedt plek aan zeven- tot achtduizend bezoekers, meldt de woordvoerder.

Ook waar en wanneer de Nacht van Tibet precies gaat plaatsvinden, is nog onbekend. De organisatie wil deze nacht in ieder geval in Amsterdam houden, waarschijnlijk op 5 juni.