"Meeuwen trekken binnenland in en worden stadsvogels"
Meeuwen trekken het binnenland in en worden stadsvogels. Na Oostende dreigen ook Brugge en Gent ingepalmd te worden, waarschuwt wetenschapper Eric Stienen.
Aan de kust duiken er regelmatig berichten op van toeristen die aangevallen worden als ze zich op het strand wagen met een bakje frieten in de hand. Het straatbeeld in kuststeden wordt sinds lang getekend door meeuwen, maar sinds enkele jaren stellen steden in Nederland en Engeland vast dat de kolonies opschuiven. Ze ruilen hun traditionele broedkolonies in de duinen in voor nesten in woongebieden.
Verpest voor iedereen
Met vreselijke gevolgen: de meeuwen beginnen oorverdovend te krijsen vanaf zonsopgang, ze zijn vreselijk vraatzuchtig, scheuren vuilniszakken aan flarden om aan voedsel te geraken en in het broedseizoen vallen ze mensen aan die zich te dicht in hun buurt wagen. Vijftig broedende koppels volstaan om het leven in een woonwijk grondig te verpesten.
Stadsmeeuwen overwinteren hier vaker, terwijl ze vroeger zuidwaarts migreerden. Zilvermeeuwen overwinteren al vele jaren bij ons. Stienen, wetenschapper bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, bevestigt dat ook in ons land Hitchcock-scenario's dreigen tenzij we de meeuwen aangepaste broedplaatsen toewijzen.
6.000 koppels in Zeebrugge
Aan onze kust leven ze in twee grote broedkolonies, in de havens van Zeebrugge en Oostende. "Zeebrugge is veruit de grootste kolonie, met 6.000 koppels. In Oostende zitten er veel minder, een paar honderd koppels."
Stienen houdt zijn hart vast voor wat er in Zeebrugge kan gebeuren. "Ook daar wordt de oppervlakte van de broedkolonie kleiner. Als een drempel wordt overschreden, zullen die duizenden meeuwen uitzwermen, naar Brugge of Gent." (belga/adv)