Strenge vorst leidt tot zeldzame poolsneeuw
(Novum) - Tijdens de koude nachten is op diverse plekken poolsneeuw waargenomen, een in Nederland zeldzaam verschijnsel dat alleen bij extreme kou voorkomt. Bij rustig weer en temperaturen van meer dan 8 graden onder nul kan zelfs bij een wolkenloze of vrijwel onbewolkte hemel sneeuw vallen. Dat heet poolsneeuw, legt het KNMI op zijn website uit.
Poolsneeuw bestaat uit ijsnaaldjes of ijsplaatjes die in het licht zilverkleurig schitteren. De symmetrisch kristalletjes zijn meestal maar enkele tienden van een millimeter groot. Het schijnsel van zon- of kunstlicht op de poolsneeuw kan tot bijzondere lichttaferelen leiden. Lokaal waren 'halozuilen' te zien. Dat is het optische verschijnsel dat ontstaat door de breking van het licht in ijskristallen.
De afgelopen week was het op diverse plekken 's nachts kouder dan -15 graden. Dat komt eens in de tien jaar voor. Het koudst was het in het Limburgse Ell, waar het kwik tot -20,8 daalde. De laatste keer dat het op meerdere plaatsen zo koud was, was volgens het KNMI op 2 januari 2007, 'twee dagen voor de Elfstedentocht'.
Hoewel het flink koud is in het zuiden en oosten van Nederland zit een Elfstedentocht op de Friese wateren er voorlopig niet in, denkt het KNMI. Doordat het daar wat minder hard vriest en het ook heeft geregend ligt het ijs er niet zo mooi bij. Bovendien gaat het dooien.
Het KNMI roept schaatsliefhebbers op de moed niet te laten zakken. De weersdienst stelt dat vrijwel alle strenge winters zachtere perioden kenden. In 1947 was het in Limburg 16 graden boven nul en werd drie weken later in Friesland de Elfstedentocht gereden. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat de eerste tocht langs de elf Friese steden werd verreden.