Volgende -->
Jaartelling
________________________________________________________________
In de Westerse wereld gebruiken we de gregoriaanse jaartelling.
Genoemd naar Paus Gregorius XIII (1502-1585).
Begint bij de geboorte van Jezus Christus.
Er zijn diverse varianten.
Zowel in de joodse als de christelijke jaartelling zijn onnauwkeurigheden geslopen. Bekend voorbeeld: over de bepaling van de geboortedatum van Jezus Christus (het eerste jaar van onze telling) bestaan veel meningsverschillen. In het algemeen wordt ervan uitgegaan dat Jezus geboren zou zijn in 3 v. Chr.
Bij de datering van andere gebeurtenissen in het verleden spelen ingewikkelde problemen een rol, waardoor verschillen optreden die tot tientallen jaren kunnen oplopen. De geleerden bevechten elkaar ijverig om hun gelijk aan te tonen.
Mensen die het toevoegsel Christus om uiteenlopende redenen willen vermijden, gebruiken andere aanduidingen. Een voorbeeld: v.d.g.j. (van de gebruikelijke of gewone jaartelling).
Onze jaartelling is niet de enige kalender. We kennen onder meer:
· De Maya-kalender: uiterst nauwkeurig, via de Olmeken overgeleverd aan de Maya’s, ontworpen door een veel oudere onbekende beschaving;
· De Romeinse: tussen de 6e en 1e eeuw voor Christus;
· De Juliaanse (ingevoerd in 46 v. Chr., door Gaius Julius Caesar);
· De Koptische;
· De Gregoriaanse (de onze; verbetering van de Juliaanse);
· De Joodse of Hebreeuwse, gebaseerd op de duur van een maanomloop, begint op 7 oktober 3761 v. Chr. (Rabbi Hillel, geboren in de eerste eeuw vóór Christus, rekende uit in welk jaar de wereld geschapen zou moeten zijn. Hij kwam op deze datum uit). Volgens de Joodse jaartelling leven we in ons jaar 2001-2002 in het jaar 5762.
· De islamitische jaartelling begint in ‘ons’ jaar 622 na Christus, als de profeet Mohammed van Mekka naar Medina vlucht. De meeste Islamitische landen gebruiken tegenwoordig beide kalenders naast elkaar.
· De Boeddhisten beginnen te tellen in ‘ons’ jaar 543 vóór Christus, als Siddharta, ‘de Boeddha’, wordt geboren. De Hindoes hebben dezelfde jaartelling als wij.
· Ten slotte is er de Republikeinse (na het uitroepen van de Franse republiek op 22 september 1792).