Water te duur voor armsten
GENÈVE/NEW YORK - De prijs van drinkwater stijgt dramatisch en is in arme landen vaak onbetaalbaar geworden. De prijsstijging heeft minder te maken met de klimaatopwarming dan met de nog steeds explosieve bevolkingsgroei in de derde wereld.
Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse Earth Policy Institute, een van 's werelds meest prestigieuze milieu-organisaties.
Ook de rijke landen ontkomen niet aan hogere prijzen voor wat tot voor kort als een vanzelfsprekend en overvloedig natuurproduct werd beschouwd. Leidingwater is in de VS de laatste vijf jaar 27 procent duurder geworden, in Groot-Brittannië 32 procent, in Nederland 39 procent, in Canada 58 procent en in het door droogte geteisterde Australië 45 procent. In Tunesië is de waterprijs voor landbouwirrigatie de laatste tien jaar verviervoudigd.
In de VS kost een kubieke meter leidingwater gemiddeld 55 cent, in West-Europa gemiddeld 1,69 euro. Het doorsnee Amerikaanse huishouden gebruikt jaarlijks 460 kubieke meter water en betaalt daarvoor 270 euro. Voor eenzelfde hoeveelheid rekent een waterverkoper in de sloppen van Guatemala zo'n 1150 euro. ,,In rijke landen ziet de consument drinkwater nog steeds als een nagenoeg gratis product'', zegt het EPI. ,,Maar zijn waterrekening staat in geen verhouding tot de wereldprijs.''
De enige oplossing ziet het EPI in een wereldwijde aanpassing van de waterprijs aan de werkelijke kosten. ,,Het is een goede manier om de consument ervan te overtuigen, dat water geen waardeloos product is, maar een levensbehoefte die wereldwijd hoe langer hoe nijpender wordt.''