Friday, September 30, 2005

nieuws van de dag 30 September 2005

Nieuws van de dag,

Eerste tekenen ware werkwijze van Shell komen boven water,

Shell wacht miljoenenclaim Venezolaanse belastingdienst
CARACAS - Het hoofd van de Venezolaanse belastingdienst Seniat heeft gedreigd de productie van Shell en andere buitenlandse oliemaatschappijen in Venezuela stil te leggen. Dat heeft het Venezolaanse dagblad El Universal gemeld, zo is vrijdag bekend geworden.
Volgens het hoofd van Seniat, Jesus Vielma Mora, weigeren de oliemaatschappijen achterstallige belastingpremies te betalen, die ze volgens een nieuwe brandstofwet uit 2001 verplicht zijn te betalen.
Seniat eist van Shell 130 miljoen dollar, het hoogste bedrag in vergelijking met claims tegen andere buitenlandse oliemaatschappijen. Het zou gaan om achterstallige belastinggelden uit de periode 2001 tot en met 2004.
Eerder dit jaar werd het kantoor van Shell in Venezuela twee dagen gesloten en werd beslag gelegd op de bezittingen van het Nederlands-Britse concern. Shell vecht de naheffingen aan.
De regering van Hugo Chavez wil dat meer oliegeld terugvloeit in de staatskas. Behalve de belastingtarieven zijn ook de percentages die de Venezolaanse staat claimt van de olie-opbrengsten drastisch verhoogd.
Minister van Energiezaken Rafael Ramìrez verklaarde dat alle verdragen tussen de staat en de oliemaatschappijen vanaf januari 2006 niet langer geldig zijn. De Venezolaanse regering wil het aandeel van de staat in de oliewinning uitbreiden tot 60 procent door middel van zogenaamde gemixte bedrijven.
Venezuela produceert 3,1 miljoen vaten olie per dag en is daarme de op vijf na grootste olieproducent ter wereld.