Wednesday, September 21, 2005

nieuws van de dag 21 september

function popup2(artId)
{
window.open('http://www.telegraaf.nl/common/jsp/sendarticle/mailTemplate.jsp?artId=' + artId,'','toolbar=no,statusbar=no,location=no,scrollbars=no,resizable=no,width=400,height=300');
}

Buitenland






OrkaanRita opgewaardeerd tot orkaan categorie 2

MIAMI - Orkaan Rita is dinsdagmiddag (plaatselijke tijd) opgewaardeerd tot een orkaan van de categorie 2 op de schaal van Saffir en Simpson. De storm bereikt inmiddels windsnelheden van 160 kilometer per uur. Dit heeft het National Hurricane Center (NHC) in Miami bekendgemaakt.
Rita is inmiddels geland op de Key-eilanden voor de kust van Florida. De orkaan Katrina, die eind vorige maand het zuiden van de VS teisterde, hoorde thuis in categorie 4.
Eigenlijk had Florida de Keys-eilandengroep willen evacueren, maar daar is het nu te laat voor. Gouverneur Jeb Bush heeft de bewoners opgeroepen ter plaatse bescherming te zoeken. De waterstand bij vloed kan 1,2 meter hoger zijn dan normaal.
Scholen, winkels en enkele wegen zijn gesloten in delen van zuid-Florida. In Miami zijn enige laaggelegen gebieden geëvacueerd. Meer dan 11.000 huishoudens in Florida zitten zonder stroom.
Op Cuba zijn inwoners van kuststreken opgeroepen hoger gelegen terrein op te zoeken. Duizenden toeristen zijn geëvacueerd.
Amerikaanse marineschepen die worden ingezet om de slachtoffers van Katrina in Louisiana en Mississippi te helpen, treffen inmiddels voorbereidingen om een veilig heenkomen te zoeken.
Na de Keys zal Rita de Golf van Mexico teisteren. Evenals bij de komst van voorgangster Katrina zijn olieplatforms geëvacueerd. Volgens meteorologen kan Rita boven de golf nog aan kracht toenemen en windsnelheden van 178 kilometer per uur bereiken. Komend weekeinde zal de storm naar verwachting opnieuw landen, dan in Texas.