Zeker 54 Indonesiërs besmet met vogelgriep
JAKARTA - In Indonesië liggen 54 mensen in het ziekenhuis die vermoedelijk besmet zijn met het vogelgriepvirus. Dat is woensdag in medische kring vernomen. De ziekte heeft tot nu toe zes levens in Indonesië geëist.
Sinds begin deze week zijn vijf mensen uit het ziekenhuis ontslagen die besmet leken te zijn, maar waarvan de testen negatief waren. Door de vogelgriep zijn sinds 2003 65 mensen gestorven, vooral in Vietnam en Thailand.
Ongeregeld zooitje dus,......
Nederlandse grenzen open voor terroristen
DEN HAAG - De Nederlandse grenzen staan wijd open voor terroristen die naar ons land willen komen. Dat blijkt uit een rapport dat de Algemene Rekenkamer woensdag openbaar maakte.
Volgens de Rekenkamer zijn wet- en regelgeving en de uitvoering op het gebied van grenscontroles "niet toegesneden op terrorismebestrijding" . Mede daardoor èn door het historisch onderscheid tussen controle van goederen en mensen is er "geen sluitende controle aan de Nederlandse buitengrenzen".
"Diverse groepen reizigers worden niet gecontroleerd en niet alle beschikbare (opsporings)informatie wordt bij de controles betrokken. (-) In de praktijk is er geen zicht op de totale vervoersstroom", aldus het rapport. Bovendien staan bij de marechaussee door "personele en materiële knelpunten de kwaliteit en de hoeveelheid uitgevoerde controles onder druk".
Het kabinet zegt in een reactie veel te "herkennen" van de conclusies van de Rekenkamer, maar stelt dat al veel actie is ondernomen......... en dat "een honderd procent beschermde samenleving niet kan worden gegarandeerd". De onderzoekers van de Rekenkamer merken op dat het kabinet echter geen concrete toezeggingen doet om de grenscontrole op terroristen te verbeteren.
De Rekenkamer wijst erop dat er maar liefst zes ministeries betrokken zijn bij de grenscontrole op terroristen: de minister van Justitie is verantwoordelijk voor terrorismebeleid, de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie gaat over de personencontroles en de minister van Defensie is de baas over de Koninklijke Marechaussee, die de personencontroles uitvoert.
Dan is de minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de Zeehavenpolitie in de regio Rotterdam-Rijnmond. De Douane valt weer onder de minister van Financiën. De ministers van Economische Zaken en van Justitie zijn betrokken bij de controle op wapens, munitie en strategische goederen.
De Rekenkamer concludeert vervolgens dat de zes departementen "geen periodiek overleg voeren". Ook is er geen sprake van structurele informatie-uitwisseling en zelfs in de praktijk wordt niet veel samengewerkt door de organisaties. De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NTCb) heeft nog geen analyse gemaakt van de sterke en zwakke punten van het systeem van grenscontroles.
In het kritische rapport treft de Rekenkamer ongeveer een keer een positieve toon: "Aangenomen mag worden dat het feit dat er gecontroleerd wordt, een preventieve uitwerking heeft."
Lopen de betrokken instanties dan allemaal uit hun neus te vreten of?? Ligt dit aan ons enw ord een therrosristische aanslag gewoon in de schoenen gelegd....
Blijkbaar heeft Den Haag meer interese in haar besprekingen over hun privechaufeurs dan dit grootse probleem.