Sunday, December 19, 2010

Winter heeft Europa in greep... ( Bron Telegraaf)

Winterweer blijft Europa parten spelen

LONDEN - De winterse omstandigheden veroorzaken veel overlast in een groot deel van Europa. Op de vliegvelden van onder meer Parijs, Frankfurt, Londen en Brussel zijn duizenden mensen gestrand.


Op de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick moesten duizenden passagiers de nacht doorbrengen. Op Heathrow komen zondag geen vliegtuigen aan. Slechts een handvol toestellen vertrekt van Heathrow. Ook tientallen vluchten van en naar Gatwick zijn geschrapt. Ook het weg- en treinverkeer is in grote delen van Groot-Brittanniƫ ontregeld. Bij de BBC zijn honderden e-mails binnengekomen van gestrande reizigers die zich afvragen waar ze de kerstdagen gaan doorbrengen.

De Vlaamse omroep VRT meldde dat duizenden mensen de nacht van zaterdag op zondag op Brussels Airport hebben moeten doorbrengen. Tweeduizend tot drieduizend mensen die geen visum voor de paspoortvrije Schengenzone moeten hoogstwaarschijnlijk een tweede nacht op het vliegveld doorbrengen. Die reizigers mogen het transitgedeelte niet verlaten. Het Rode Kruis heeft voor die passgiers veldbedden neergezet.

Op het vliegveld van Frankfurt in Duitsland zijn zondag circa vijfhonderd vluchten geannuleerd. Vliegmaatschappij Lufthansa heeft reizigers geadviseerd als alternatief de trein te nemen.

Ook vliegtuigpassagiers in Parijs ondervinden problemen door de winterse omstandigheden. Op het vliegveld van Roissy-Charles de Gaulle hebben veel vluchten vertragingen.

De winterse omstandigheden zorgen ook in Oost-Europa voor veel overlast. In Hongarije en Tsjechiƫ zijn temperaturen tot circa 20 graden onder nul gemeten. In het zuidwesten van Hongarije ligt 40 centimeter sneeuw. In de afgelopen 24 uur zijn door ongelukken op de Hongaarse wegen zeker 55 gewonden gevallen.