Wednesday, December 15, 2010

Waarschuwing sneeuwval .. ( telegraaf)

Chaos op de weg verwacht

DEN HAAG - Het wordt donderdag de hele dag onrustig op de weg door regen- en sneeuwval in het hele land. Bovendien is het op de donderdag vóór de kerstvakantie traditioneel al extra druk op de Nederlandse wegen. Deze combinatie gaat tot flink wat overlast leiden, voorspelde Rijkswaterstaat woensdag.


De wegbeheerder waarschuwt automobilisten daarom alert te zijn en rekening te houden met de actuele weersomstandigheden. Het KNMI voorspelt donderdag veel neerslag in het hele land. Naar verwachting valt in het westen veel regen, die door de lage temperaturen gepaard kan gaan met verraderlijke gladheid. In het oosten en midden van het land gaat flink wat sneeuw vallen, naar verwachting tot zo'n 10 centimeter.

Het is nog onduidelijk waar de sneeuwgrens komt te liggen, waarschuwt Rijkswaterstaat. „Het kan zijn dat een deel van de Randstad ook last gaat krijgen van de sneeuw”, stelt een zegsman. Het KNMI hoopt hier woensdagavond meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Normaal is een donderdagochtendspits zo'n 280 kilometer. De ANWB voorspelt echter dat de 500 kilometer file zeker wordt gehaald. Bovendien valt de avondspits zeer vroeg, door de naderende kerstvakantie. „Met een beetje pech lopen die twee bijna in elkaar over”, meldt een woordvoerder.

Rijkswaterstaat strooit woensdagavond en donderdagochtend op alle belangrijke wegen om de overlast tegen te gaan. Ook staan er donderdagochtend sneeuwploegen klaar die mogelijke problemen snel kunnen verhelpen. De ANWB en Rijkswaterstaat raden automobilisten aan via de media en internet de actuele informatie over de situatie op de weg in de gaten te houden en daarnaar te handelen.

Ook spoorbeheerder ProRail laat weten met sneeuwploegen klaar te staan om mogelijke problemen op het spoor door sneeuw en ijzel snel te verhelpen.