Friday, December 03, 2010

Waarschuwing Nederland sneeuwval ( Knmi /telegraaf.. )

Rijkswaterstaat waarschuwt voor sneeuw

DEN HAAG - Rijkswaterstaat waarschuwt voor sneeuwbuien die vrijdagmiddag het verkeer in de Randstad parten gaan spelen. Het gaat om stevige sneeuwbuien die vanaf 13.00 uur vooral in het westen van het land voor veel overlast zullen gaan zorgen. Het vermoeden is dat er in de loop van de middag tussen de 5 en 7 centimeter sneeuw valt. Rijkswaterstaat strooit doorlopend preventief op de belangrijkste wegen.


Dat melden Rijkswaterstaat en het KNMI. De sneeuwval gaat gepaard met buien, zodat het zicht op de weg aanzienlijk zal verminderen. Daarom raadt de wegbeheerder aan voorzichtig te zijn. Ervaring leert dat verkeer bij sneeuwval de snelheid mindert en afstand houdt. Dit leidt dan tot files.

De avondspits ondervond maandag al flink wat overlast door lichte sneeuwval. „De intensiteit is vrijdagmiddag veel groter”, waarschuwt de zegsman. Het is niet duidelijk hoe lang de sneeuwval aanhoudt.

In de avonduren verwachten de wegbeheerder en het KNMI door de lage temperaturen verraderlijke gladheid op lokale wegen. Vooral in Brabant dreigt gladheid, waarschuwt een woordvoerder. Rijkswaterstaat strooit doorlopend preventief op de belangrijkste wegen.

Ook in het weekeinde houden de problemen op de wegen naar verwachting aan. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten met klem de actuele verkeersinformatie in de gaten te houden.

Eerder naar huis

De ANWB adviseert automobilisten als het mogelijk is eerder naar huis te gaan zodat de verwachte drukte enigszins gespreid wordt.

De bond verwacht dat de files in de avondspits als gevolg van de sneeuwval twee keer zo lang zijn als gebruikelijk. Normaal telt een vrijdagse avondspits zo'n 200 kilometer file. De piek van de avondspits doet zich meestal rond 17.00 uur voor. Automobilisten wordt met klem aangeraden vooral de weersverwachting en de verkeersberichten goed in de gaten te houden.