Saturday, December 04, 2010

Israel in staat van noodtoestand.. ( meerdere media/ de morgen)


Bosbrand Israël: 42 doden, 17.000 mensen op de vlucht

DM UPDATE Zesendertig uur na zijn ontstaan is de grootste bosbrand die Israël ooit kende nog altijd niet onder controle. Drieduizend brandweerlui zijn ingezet om het vuur te bestrijden. Zeker 42 mensen kwamen om het leven, 17.000 mensen zijn op de vlucht.Volgens de politie werd de hevige bosbrand niet aangestoken, waarschijnlijk is ze het gevolg van onvoorzichtigheid. Het vuur is inmiddels nog steeds niet onder controle. Men hoopt het vuur tegen zaterdagavond onder controle te krijgen. Maar mogelijk zal het nog 48 uur duren voor de vuurhaard is gedoofd, afhankelijk van de wind en de temperatuur.

Vrijdag bereikte het vuur de eerste buitenwijken van de Noord-Israëlische havenstad Haifa. De brand naderde ook de universiteit van de stad. Verschillende landen sturen hulp in de vorm van brandweermannen, blusvliegtuigen en -helikopters. De slachtoffers van de bosbrand waren voornamelijk cipiers aan boord van een bus.

Internationale hulp
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gisteravond verschillende landen, waaronder België, telefonisch om hulp gevraagd bij het bestrijden van de grote bosbrand. Nederland zal vier blushelikopters sturen, zo raakte vrijdagavond bekend. Ook Duitsland stuurt hulp.

België biedt hulp
Premier Yves Leterme heeft gisteravond een telefoontje gekregen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met de vraag om hulp te bieden bij de gigantische bosbrand waar Israël mee kampt. Dat bevestigt de woordvoerder van Leterme. België is bereid hulp te bieden.

Hoe die hulp er concreet zal uitzien, is nog niet duidelijk. Op dit moment heeft Israël vooral nood aan blusvliegtuigen, en die heeft ons land niet. Leterme bood wel aan andere hulp te zullen bieden als Israël daarom vraagt.

Coördinatie
Volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken kan België, als voorzitter van de Europese Unie, als coördinator optreden om de hulp van Europese landen aan Israël te stroomlijnen en op elkaar af te stemmen. Netanyahu reageerde verheugd op het Belgische aanbod en heeft ons land alvast bedankt.

Gisteren konden al acht blusvliegtuigen en drie helikopters die door andere landen waren gestuurd, ingezet worden bij de bestrijding van de grootste bosbrand in de geschiedenis van Israël. Een tiental landen beloofde al hulp, waaronder Rusland, Griekenland, Bulgarije. Ook Turkije stuurde hulp, ondanks de diplomatieke crisis tussen beide landen. (belga/dpa/afp/anp/eb