Saturday, December 04, 2010

Ergste overstromingen ooit Montenegro.. ( telegraaf)

Ernstigste overstromingen ooit in Montenegro

PODGORICA - Montenegro wordt geteisterd door de omvangrijkste overstromingen in zijn geschiedenis. 70 procent van het Balkanland wordt bedreigd door het wassende water.


Foto: REUTERS Dit heeft de Montenegrijnse televisie zaterdag gemeld op gezag van de hydrometeorologische dienst. De overstromingen zijn het gevolg van overvloedige regenval.

Het leger van Montenegro heeft de NAVO om hulp gevraagd bij de bestrijding van de wateroverlast. Er zijn onder meer rubberboten, pompen, noodbruggen, generatoren en noodverlichting nodig.

Montenegro is een van de waterrijkste landen ter wereld. De afvoermogelijkheden van de vele rivieren en beken zijn door hun smalle beddingen echter beperkt waardoor deze al snel buiten hun oevers treden. De bodem van het land bestaat bovendien voor 70 procent uit rotsen die geen water opnemen.

De problemen worden nog vergroot doordat de mensen tegenwoordig vooral in de rivierdalen willen wonen. „Onze voorouders kenden de natuur en haar wetten beter dan wij”, aldus Luka Mitrovic van de hydrometeorologische dienst. „Zij bouwden hun huizen en veestallen altijd op veilige plekken die onbereikbaar waren voor het water.”