Friday, December 03, 2010

Dodental Europa loopt op.. ( de morgen)

Winterweer eist zeker 60 doden in Europa

De koude die Europa al een week in de greep houdt, heeft al aan minstens 60 mensen het leven gekost en bleef vandaag ook het verkeer hinderen al was er op sommige plaatsen beterschap. In Centraal-Europa overleden op 24 uur tijd nog eens 17 mensen ten gevolge van de kou, wat het totaal voor de hele week op 45 brengt. Daarbovenop komen nog 11 doden in Rusland, 1 in Duitsland en 3 in Frankrijk, aldus de plaatselijke autoriteiten.

Schotland
In het Schotse Braemer rivaliseerde het kwik, gezakt tot min 20 graden, met dat van Moskou (min 24 graden). Sneeuw en ijzel hinderden nog steeds het verkeer in Groot-Brittannië alwaar wel de Londense luchthaven Gatwick heropende na twee dagen sluiting. Een honderdtal personeelsleden had in de loop van de nacht de pistes sneeuwvrij gemaakt. De luchthavens Heathrow, London City, Luton, Glasgow en Frankfurt kenden annulaties en vertragingen.

-51
Van de Eurostartreinen was ongeveer één stel op de drie geannuleerd op de as Parijs-Londen en de as Brussel-Londen. De wel rijdende stellen kunnen tot anderhalf uur vertraging oplopen. Wie op zoek was naar de meest ideale plaats om te bibberen, diende naar de Oeral in Siberië te trekken: min 47 in Lamalo-Nenets en min 51 in Evenk. (afp/dea)