Thursday, December 02, 2010

Bosbrand Israel.. ( de morgen)

Spectaculaire bosbrand in noorden van Israël eist doden

Bij een spectaculaire bosbrand in het noorden van Israël ter hoogte van de havenstad Haïfa zijn meerdere mensen omgekomen, zo heeft het hoofd van de Israëlische ambulancediensten gemeld.

Volgens de staatsradio is een bus met 50 gevangenen omgekiept en ingesloten door het vuur. Luidens de gezaghebbende krant Haaretz woedt het vuur in de Carmel en vervoerde de bus 50 cipiers. Op gezag van de Israëlische penitentiare dienst meldde de Jeruzalem Post dat de bus geen enkele gevangene vervoerde.

Wel heeft de dienst besloten 500 gevangenen uit de gevangenis van Damon te evacueren en tijdelijk onder te brengen in nabijgelegen gevangenissen, aldus Haaretz. In Damon worden Palestijnen om veiligheidsredenen vastgehouden of omdat ze zonder papieren in Israël waren.

Reddingswerkers evacueerden tientallen woningen en hielden het verkeer tegen. Ook zijn studenten van de Universiteit van Haïfa in veiligheid gebracht, net als een kibboets en een hotel. Tientallen brandweerlieden, geholpen door blusvliegtuigen, bestrijden de vuurzee, aldus de krant Jeruzalem Post.

Het vuur, dat volgens de Post nabij de Druzische plaats Osafia om een nog onbekende reden is uitgebroken, grijpt snel om zich heen vanweg de strenge wind, zo citeert Haaretz een hoge politie-officier. Al 40 mensen zouden om het leven gekomen zijn. (belga/gb)