China intensiveert 'heropvoeding' Tibetanen
PEKING - China gaat het 'heropvoeden' van Tibetanen intensiveren om een einde te maken aan de onrusten, zo waarschuwden de autoriteiten zaterdag nadat deze week opnieuw rellen waren uitgebroken in een etnisch Tibetaanse regio.
De politie opende het vuur op betogers. Daardoor vielen acht doden, meldde de Amerikaanse zender CNN op basis van informatie van Tibetaanse bannelingen in India. De Amerikaanse zender Radio Free Asia spreekt van minstens vijftien doden. Volgens de Chinese staatsmedia viel er slechts een gewonde.
Honderden boeddhistische monniken betoogden in de nacht van donderdag op vrijdag tegen lokale overheidskantoren in de plaats Donggu in de zuidwestelijke provincie Sichuan. Ze waren woedend vanwege de 'heropvoeding' van honderden monniken in een nabijgelegen klooster. Ook hebben ze de vrijlating geƫist van twee monniken die vastzitten omdat ze een foto van hun spirituele leider dalai lama in bezit hadden.
In Sichuan braken onlangs felle anti-Chinese protesten uit in vervolg op de demonstraties in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. De Tibetanen betoogden tegen de decennia durende onderdrukking door de Chinese communistische regering. Bij de rellen kwamen volgens de Tibetaanse regering in ballingschap tot dusver meer dan 130 mensen om het leven.
China is woedend en beschaamd over de onrusten in Tibet, die de voorbereidingen op de Olympische Spelen deze zomer in Peking overschaduwen en de aandacht vestigen op de mensenrechtensituatie in het land.
Onlangs werd bekend dat het Chinese parlement overweegt om het omstreden systeem van heropvoeden door arbeid af te schaffen, maar onder de volksvertegenwoordigers is nog veel verzet tegen de afschaffing. Het systeem is bedoeld voor overtreders van lichte vergrijpen die zonder tussenkomst van een rechter vier jaar worden opgesloten. De wet wordt echter vooral gebruikt om politieke tegenstanders, etnische minderheden en religieuze groepen op te sluiten, aldus mensenrechtenorganisaties.