Experimentele KNMI-maandverwachting (zie onder verder lezen)
Experimentele KNMI-maandverwachting (zie onder verder lezen)
De buien gingen vergezeld van bijzondere zware windstoten en waarschijnlijk ook windhozen. Zowel in Bergeijk als in Duffel (Belgiƫ) richtte een hoos schade aan (zie nader verklaard- windhoos). Ook vandaag kunnen er flinke buien vallen (zie verder lezen- waarschuwingen en weersverwachting).

Experimentele KNMI-maandverwachting
De experimentele maandverwachting van het KNMI geeft ook voor oktober nog een grote kans op bovennormale temperaturen. Het weer is echter grillig zodat er van dag tot dag grote variaties kunnen zijn en het dus zeker ook niet altijd fraai weer wordt. De grootste buienactiviteit wordt aan de kust verwacht. Het warme zeewater speelt een grote rol in de ontwikkeling van de buien (zie nader verklaard-invloed warme zee op buien).

Experimentele maandverwachting: hoe werkt dat?
Klimatologie en statistieken bieden een mogelijkheid om een prognose te maken over het verwachte temperatuurverloop in de komende maand. De onderzoeksafdeling van het KNMI, die werkt aan seizoensverwachtingen, experimenteert met een model dat een temperatuurverwachting berekent op basis van gegevens van wat normaal is voor de tijd van het jaar (gecorrigeerd voor de opwarming van Nederland), de temperatuur van de afgelopen weken, en de verwachtingen van het Europees Centrum voor de komende week.

Op basis daarvan kan een schatting worden gemaakt van het verwachte temperatuurverloop van de komende vier weken. Volgens deze experimentele verwachting zou de maximumtemperatuur tot ver in oktober iets boven het gemiddelde liggen. Aan de kust liggen de minimumtemperaturen vanwege het nog altijd warme zeewater steeds boven normaal (zie ook verder lezen-experimentele maandverwachting KNMI en maandverwachtingen maximum, gemiddelde en minimumtemperatuur in Nederland).

De operationele meerdaagse staat onder Verder lezen - Meerdaagse verwachtingen.