Monday, October 30, 2006

Top-econoom luid noodklok

Topeconoom geeft aan; klimaatverandering kost miljarden

Als er niet snel meer wordt gedaan tegen klimaatveranderingen dan zal de mondiale economische groei met zeker een vijfde afnemen.


Topeconoom
Dat betekent een kostenpost van duizenden miljarden euro's. Dat zegt de belangrijkste econoom in dienst van de Britse regering, Sir Nicolas Stern. In een lijvig rapport pleit hij onder meer voor de invoering van milieuheffingen op vliegreizen, autogebruik, brandstof en elektronica.

Milieuvluchtelingen
Als er niets verandert komen er volgens Stern grote watertekorten, een groot verlies aan dier- en plantensoorten en enorme schade aan de landbouw. Ook zouden er zo'n 200 miljoen 'milieuvluchtelingen' in de wereld komen. Volgens Stern zouden alle landen zeker 1% van hun bruto nationaal product moeten spenderen aan maatregelen tegen de gevolgen van het versterkte broeikaseffect.

Klimaatdebat
Deskundigen noemen het rapport een belangrijke bijdrage aan het internationale klimaatdebat omdat de schrijver geen wetenschapper is maar een belangrijke econoom.

Als de doelstelling van geld en olie boven het klimaat blijft zal de mensheid zeer snel getuige worden van zijn doen en laten doordat het klimaat nu zo snel zal veranderen dat de mens geen enkele keus meer zal hebben dan op de vlucht slaan.