Tuesday, October 31, 2006

Extra nieuwsbericht ANP; dijken extra bewaakt door grote stijging zeewater vanacht

Dijken extra bewaakt wegens storm
ANP
LEEUWARDEN - Het Friese waterschap Wetterskip Fryslân zet in de nacht van dinsdag op woensdag tientallen medewerkers op de dijk bij de Waddenzee met het oog op de komende Noordwesterstorm.

Tussen 04.00 uur en 04.30 uur vallen de storm en vloed samen. Het waterpeil in de Waddenzee wordt daardoor 3 meter hoger dan normaal. ‘We nemen geen enkel risico', aldus een zegsman van het waterschap.
Het KNMI heeft dinsdagavond een weeralarm afgegeven voor met name Noord-Nederland. In de nacht van dinsdag op woensdag is er in het Waddengebied enkele uren kans op zware storm, windkracht 10, met in Groningen en Friesland mogelijk zeer zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. Ook zijn er flinke buien.
Elders in het land waait een harde wind, waarbij vooral ten noorden van de grote rivieren zware windstoten kunnen voorkomen. Een woordvoerder waarschuwt dat de storm schade kan veroorzaken. In de loop van woensdagochtend neemt de wind in kracht af.
De kans is klein dat het misgaat, meldt het Friese waterschap. ‘In de jaren tachtig is het water één keer 3,70 meter boven het normale peil geweest, toen ging alles goed.’