Tuesday, October 31, 2006

vervolg nieuwe aanpak ... ( pers begint met voorlichten bevolking om zich voor te bereiden wat komen gaat.)

Dijken
"Dijken kun je niet straffeloos blijven ophogen: op veenbodem bijvoorbeeld zakt de dijk uiteindelijk bijna net zo hard als hij wordt verhoogd. Waterstromen kun je niet blijven kanaliseren: het gaat alleen maar harder stromen", zo staat in het rapport. Het alternatief: meer natuurlijke klimaatbuffers, gebieden waar de natuur haar gang kan gaan en waar water de ruimte krijgt.
Nederland heeft al een paar van dit soort projecten, onder meer bij de Hondsbossche Zeewering, in de Biesbosch en de Ooijpolder. "Er gebeurt veel, maar op te kleine schaal om iedereen droge voeten te laten houden. Veiligheid staat voorop, dus je zult ook dijken moeten ophogen. Maar als je het daarbij laat, ben je aan het dweilen met de kraan open", aldus een woordvoerder.
Al Gore
In navolging van Al Gore stellen de natuurbeschermers dat beperking van de CO2-uitstoot van het allergrootste belang is. "Als die uitstoot niet meer zou toenemen, en iedereen weet dat dat nog lang niet het geval is, dan nog stijgt de zeespiegel de komende vijftig jaar. We zullen dus de gevolgen moeten zien op te vangen."