Thursday, February 02, 2006

wild sterft uit en "trekt weg"

Buitenland

do 2 feb 2006, 17:35

Afrikaanse roofdieren ernstig bedreigd

JOHANNESBURG - Afrikaanse roofdieren als de leeuw, de cheetah en de Ethiopische wolf zijn zo goed als verdwenen in veel gebieden waar ze vroeger volop voorkwamen.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van de in New York gevestigde dierenbeschermingsorganisatie WCS.

Volgens de wetenschappers is de Ethiopische wolf verdwenen uit 98 procent van zijn oorspronkelijke leefgebied. De cheetah heeft in de afgelopen decennia driekwart van zijn natuurlijke habitat ingeleverd, de leeuw 82 procent. Ook de lage voortplantingscijfers van de betreffende roofdieren baren de onderzoekers grote zorgen.

De bedreigde roofdieren spelen volgens WCS een cruciale rol aan de top van de voedselketen in de gebieden waarin zij leven. Hun aanwezigheid of afwezigheid zegt dan ook veel over de gezondheid van de betreffende ecosystemen. Ze komen echter geregeld in conflict met de mens, onder meer omdat zij vee opeten.

WCS pleit voor maatregelen tegen de ongecontroleerde jacht op grote roofdieren en tegen de inperking van hun natuurlijke leefgebieden. Anders gaat volgens de organisatie verloren wat Afrika juist zo 'wild' maakt.