Nieuws
Hoe ontstaat hoogwater op de Rijn?
Waterstand Bodensee extreem laag
20 februari 2006 - Voor de waterstand in de Rijn hoeven we volgens het RIZA in Nederland voorlopig niet te vrezen. Maatgevend voor de Rijn is de afvoer vanuit de Bodensee en de stand van dat meer is de laagste sinds maart 1909 (Nader Verklaard- hoe ontstaat hoogwater op de Rijn?).
Instortgevaar vogelhuisje (Foto: Barbara Volland, Untergriesbach, Lankreis Passau)
Op basis van de droge winter en de weersverwachting voor de komende tijd zal de afvoer van de Rijn de komende tijd relatief laag blijven. Vanaf maart zal de sneeuw in de Alpen gaan smelten, hetgeen voor een tijdelijke toename van de afvoer zal leiden. Vanwege de lage basisafvoer en de hoge opslagcapaciteit in de bodem en in de Zwitserse meren mag worden verwacht dat de afvoer vanaf april/mei weer snel zal dalen, zodat bij lage neerslaghoeveelheden in het voorjaar de kans op lage afvoeren in de zomermaanden vrij groot is (RIZA onder externe links).
Sneeuwrecords Duitsland en Oostenrijk
Op verschillende plaatsen in Duitsland en Oostenrijk zijn nieuwe sneeuwhoogterecords bijgeschreven. Zo lag er op 11 februari in Passau 62 cm waarmee het vorige record uit 1958 is overtroffen. Hier ligt al is sinds 18 november sneeuw.
De uitzonderlijke sneeuwval deze winter hangt samen met de voortdurende afwisseling van hoge- en lagedrukgebieden waarbij de depressies vanuit Scandinavië via Duitsland naar het zuidoosten trokken. In het overgangsgebied tussen de zeer koude en veel zachtere lucht leidde dat tot intensieve neerslag die door stuwing in de bergen nog verder werd geactiveerd.
Vooral in het Türinger Wald, het Ertsgebergte en het oosten van Beieren is bijzonder veel sneeuw gevallen. Plaatselijk ligt meer dan twee meter sneeuw. Inmiddels is een einde gekomen aan de sneeuwval maar woensdag en donderdag wordt er opnieuw zo’n 50 cm verse sneeuw of 50 mm regen verwacht. Regen èn dooiwater kunnen in het stroomgebied van de Donau tot grote wateroverlast leiden.
Ook in het noorden van Oostenrijk is deze winter uitzonderlijk veel sneeuw gevallen. De Oostenrijkse weerdienst maakte begin januari al melding van nieuwe sneeuwrecords. Zo lag er in Linz am See op 4 januari 115 cm. Het record was 97 cm in januari 1963. Andere sneeuwrecords zijn Lilienfeld (85 cm), Litschau (85 cm), Allensteig (72 cm) en Freistadt (50 cm).
Overlast door zware sneeuw
De sneeuw zorgt met name in het zuiden van Duitsland en Oostenrijk voor enorme overlast. In delen van Beieren en Oostenrijk is de noodtoestand van kracht omdat de daken de sneeuwlast niet meer kunnen dragen. Volgens de Deutscher Wetterdienst weegt een kubieke meter poedersneeuw 50 kilo. Dezelfde hoeveelheid samengedrukte plaksneeuw weegt zo'n 200 kilo en die hoeveelheid als natte sneeuw kan meer dan 500 kilo weg
( opmerking; vanuit de musical footprints kunnen we opmaken dat alles volgens "plan " verloopt beddingen zullen vrijwel droogvallen totdat...)
Nieuws
klimaatproblematiek op BBC 4
20 februari 2006 - De Engelse televisiezender BBC 4 besteedt deze week in een serie avondvullende programma's aandacht aan de klimaatproblematiek.
Daarbij komen onderwerpen aan bod als El Nino, de straalstroom, Global Dimming, de Meltdown, enz. BBC 4 zendt uit vanaf 20 uur Nederlandse tijd en de uitzendingen gaan door tot in de kleine uurtjes. Onder externe links vindt u de programmagids van BBC 4 van deze week.
BBC 4 wordt in Nederland op een aantal plaatsen via de kabel doorgegeven maar is ook te ontvangen via de Astra 2 satelliet.