Monday, February 20, 2006

nieuws

Zeldzame sprinkhanen gedijen in Utrecht

Uitgegeven: 20 februari 2006 17:36
Laatst gewijzigd: 20 februari 2006 18:34

UTRECHT - Twee zeldzame sprinkhanensoorten voelen zich thuis in het plassengebied ten westen van de stad Utrecht. Volgens Staatsbosbeheer komen de zogeheten zompsprinkhaan en de moerassprinkhaan in het natuurgebied veel meer voor dan verwacht. Beide sprinkhanen behoren volgens Staatsbosbeheer tot de bedreigde diersoorten.

Uit een telling is volgens boswachter Bert van Dijk gebleken dat enkele honderden moerassprinkhanen voorkomen in het Vechtplassengebied. Deze sprinkhaan is volgens Van Dijk veel verder verspreid dan vermoed. De zompsprinkhaan is minder mobiel, doordat die kleinere vleugels heeft. Volgens Van Dijk zijn daardoor minder zompsprinkhanen geteld: enkele tientallen.


Telling

De sprinkhanen zijn geteld op gehoor. Volgens Van Dijk maken de insecten een 'knippend' geluid dat gemakkelijk te herkennen is.

Om de verspreiding van de moerassprinkhaan te vergemakkelijken is het volgens Van Dijk raadzaam om niet veel te maaien in de woongebieden van de sprinkhanen. De zompsprinkhaan is volgens de boswachter gebaat bij het verbinden van verschillende drassige gebieden.

'Vogelpest gaat nooit meer weg'

Uitgegeven: 16 februari 2006 17:04

WAGENINGEN - De vogelpest is een gegeven dat nooit meer zal verdwijnen. Dat stellen de Wageningse wetenschappers Van der Have en De Jong donderdag op de site van de Wageningen Universiteit.

Ze baseren hun mening op het vorige week bekend geworden Chinese onderzoek dat aantoonde dat ogenschijnlijk gezonde wilde eenden besmet waren met het voor mensen gevaarlijke H5N1-virus.


Ornitholoog Van der Have en veterinair epidemioloog De Jong noemen het Chinese onderzoek een sterke aanwijzing dat wilde vogels verantwoordelijk kunnen zijn voor de verspreiding van vogelgriep.

"En dan wordt de bestrijding moeilijk. Want pluimvee kun je nog ruimen, maar dat is bij wilde vogels natuurlijk onmogelijk", aldus Van der Have. De wetenschappers pleiten voor grootschalig onderzoek naar de verspreiding van virussen onder wilde vogels en hun trekroutes.