Saturday, February 11, 2006

vogelgriepuitbraak griekenland en italie

H5N1 virus aangetroffen in Italië en Griekenland

Uitgegeven: 11 februari 2006 13:28
Laatst gewijzigd: 11 februari 2006 17:35

ROME/ATHENE - In Italië, Bulgarije en Griekenland is de H5N1variant van het vogelgriepvirus aangetroffen. In de drie landen bleken dode zwanen besmet te zijn met de voor mensen gevaarlijkevariant, zo maakte de autoriteiten bekend. De Europese Unie houdt donderdag en vrijdag spoedberaad in Brussel.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de unie, deelde mee dat testresultaten in Groot-Brittannië uitwezen dat ook in Bulgarije het virus is aangetroffen. Het gaat hier om wilde zwanen uit een gebied vlak bij de Roemeense grens. Bulgarije wordt binnen enkele jaren lid van de unie.


De Italiaanse minister van Gezondheidszorg Storace zei zaterdag dat het virus met zekerheid is aangetroffen bij twee zieke vogels op Sicilië en dat in de regio's Calabrië en Apulië dode vogels hoogstwaarschijnlijk aan dezelfde virusvariant zijn bezweken. Volgens hem bestaat er vooralsnog geen enkel gevaar voor de volksgezondheid.

De zwanen die in Griekenland aan het H5N1-virus zijn bezweken, werden eerder gevonden vlak bij de havenstad Thessaloniki in het noordoosten van het land.