Saturday, February 11, 2006

sneeuwval zorgt voor grote problemen duitsland

Nieuws
Hevige sneeuwval in Beieren voorbij
Twee meter in Beieren en sneeuwrecords in Oostenrijk
11 februari 2006 - In het gebied rond Passau is het opgehouden met sneeuwen. Op sommige plaatsen ligt hier ruim 2 meter sneeuw. Ook het noorden van Oostenrijk is bedolven onder de sneeuw. In deze gebieden is het lawinegevaar groot.

Instortgevaar vogelhuisje (Foto: Barbara Volland, Untergriesbach, Lankreis Passau)
De lawinediensten waarschuwen voor de een na hoogste fase 4 op de internationale lawineschaal. De afgelopen tijd is in het Duits-Oostenrijkse grensgebied uitzonderlijk veel sneeuw gevallen. De Oostenrijkse weerdienst maakte begin januari al melding van nieuwe sneeuwrecords. Zo lag er in Linz am See op 4 januari 115 cm. Het record was 97 cm in januari 1963. Andere sneeuwrecords zijn Lilienfeld (85 cm), Litschau (85 cm), Allensteig (72 cm) en Freistadt (50 cm).

De sneeuw zorgt met name in het zuiden van Duitsland voor enorme overlast. In delen van Beieren is de noodtoestand van kracht omdat de daken de sneeuwlast niet meer kunnen dragen. Volgens de Deutscher Wetterdienst weegt een kubieke meter poedersneeuw 50 kilo. Dezelfde hoeveelheid samengedrukte plaksneeuw weegt zo'n 200 kilo en die hoeveelheid als natte sneeuw kan meer dan 500 kilo wegen.

De sneeuw en de vorst zorgen ondertussen wel voor uitstekende wintersportcondities, vooral in het oosten en zuiden en dat blijft voorlopig zo. In het Ertsgebergte in Duitsland ligt 130 tot 190 cm, onder meer op de Fichtelberg. Op de Brocken in de Harz ligt 212 cm sneeuw en in het Zwarte Woud 80 tot 100 cm. In de Eifel en op de Hunsrück ligt minder dan 20 cm.

Aankomend weekend worden nog meer grote problemen verwacht omtrent nog meer sneeuwval zowel in polen zwitserland duitsland en oostenrijk, ook het smeltwater zal voor problemen gaan zorgen.