Friday, February 03, 2006

nieuws

Veerboot met 1400 opvarenden gezonken in Rode Zee

Uitgegeven: 3 februari 2006 11:36
Laatst gewijzigd: 3 februari 2006 13:49

CAIRO - In de Rode Zee is een Egyptische veerboot met circa 1400 opvarenden gezonken. Dat hebben de Egyptische autoriteiten vrijdag gemeld. Reddingswerkers hebben al tientallen lijken uit de Rode Zee gehaald.

Eerder meldden maritieme bronnen dat reddingswerkers veertien lijken en twaalf overlevenden van de scheepsramp in de Rode Zee uit het water gehaald. Dat hebben maritieme bronnen gemeld.


Radar

De veerboot was onderweg van Saudi-Arabiƫ naar Egypte De Salaam 98 zou in de nacht van donderdag op vrijdag in de Egyptische haven Safaga moeten aankomen. Kort nadat het donderdagavond uit de haven van Dubah was vertrokken, verdween het echter van de radarschermen. Het zonk ongeveer honderd kilometer voor de kust van de badplaats Hurghada.

Marineschepen

De zoektocht, die vrijdagochtend op gang kwam, wordt door het slechte weer bemoeilijkt, aldus Egyptische functionarissen. De Egyptische autoriteiten hebben behalve helikopters marineschepen naar de rampplek gestuurd. Ook de Saudische autoriteiten speuren naar overlevenden. Egypte heeft ook schepen in de omgeving opgeroepen om aan de zoektocht deel te nemen.

De meeste opvarenden, circa 1300, zouden Egyptenaren zijn, onder wie moslims die terugkeerden van de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka. Ook waren Saudiƫrs en Sudanezen aan boord en vervoerde het schip meer dan veertig voertuigen.

Veiligheidseisen

De Salaam 98 is een oud schip, gebouwd in 1970. Minister van Transport Mohamed Loufty Mansour vertelde CNN echter dat de veerboot aan alle veiligheidseisen voldeed.

Het zusterschip, de Salaam 95, kwam in oktober bij de haven van Suez in aanvaring met een Cypriotisch vrachtschip. Toen konden alle ruim 1400 opvarenden worden gered.

oorzaak

vrijwel zeker is onverwacht slecht weer de oorzaak voor het zinken van dit overbeladen schip.