Buitenland
ma 6 feb 2006, 22:26
Bosbrand bij Los Angeles rukt op
LOS ANGELES - De Amerikaanse autoriteiten hebben maandag 1500 woningen in Anaheim ten zuidoosten van Los Angeles laten ontruimen in verband met een oprukkende bosbrand.
Het vuur wakkert aan door de hevige wind en is niet onder controle te krijgen door vele brandweermannen.
De rook afkomstig van een bosbrand ten zuidoosten van de stad hangt boven Los Angeles.
De brand legde al ruim vierhonderd hectare van het natuurgebied Cleveland in de as. Door de vuurzee moest ook het verkeer op twee grote snelwegen worden stilgelegd.
Eind september was ruim 10.000 hectare natuurgebied ten noordwesten van Los Angeles door brand verwoest. Zes gebouwen gingen in vlammen op.
Zeer oude grottekeningen ontdekt in Frankrijk
Uitgegeven: 6 februari 2006 18:43
ANGOULEME - Een amateur-speleoloog heeft in het westen van Frankrijk grottekeningen ontdekt die nog ouder zijn dan de beroemde tekeningen in Lascaux. Volgens het Franse ministerie van Cultuur zijn de tekeningen 25.000 jaar voor Christus aangebracht.
De speleoloog deed zijn ontdekking in november bij het dorp Vilhonneur, ten oosten van Angouleme in een spelonk die door plaatselijke boeren wordt gebruikt om dood vee in te dumpen.
Volgens deskundigen gaat het om een spectaculaire vondst vanwege de ouderdom van de grottekeningen, die niet figuratief zijn. Die van Lascaux zijn volgens hen echter veel mooier. Daar zijn afbeeldingen van mensen en dieren te zien uit ongeveer 17.000 voor Christus.
IJsberen agressiever door klimaatsverandering
Uitgegeven: 4 februari 2006 21:26
Laatst gewijzigd: 4 februari 2006 21:54
AMSTERDAM - In het Russische noordpoolgebied zijn deze winter tal van ijsberen met abnormaal agressief gedrag geregistreerd. Dat meldt het Wereldnatuurfonds (WWF). Volgens de organisatie is het gedrag te wijten aan de opwarming van de aarde.
Door de globale opwarming smelt de ijskap langzaam weg. Als ijsberen migreren in hun zoektocht naar voedsel, gebruiken de dieren het pakijs om het vasteland te bereiken. Maar door de late ijsvorming moet een aantal van hen grote afstanden in open zee zwemmen, vaak met gevaar voor hun eigen leven, zo stelt het WWF.
Verzwakt
De ijsberen die erin slagen het vasteland te bereiken, zijn dermate verzwakt dat ze elke zin voor voorzichtigheid hebben verloren en op avontuur trekken in de dorpen, waar ze soms bewoners aanvallen.
Deze winter werd een 15-jarige tiener door een ijsbeer gedood. Drie andere agressieve beren werden in januari doodgeschoten in het Russische Hoge Noorden.
WWF is sinds 2003 betrokken bij een project voor de bescherming van de ijsberen in Rusland.
(opmerking ook op de mens heeft deze klimaatweerspiegeling directe invloed op het bewustzijn en ook bij mensen ontstaat driftgedrag of woedeaanvallen dit heeft alles te maken met verandering in onze magnetische velden.)
'Wederopstanding' mammoet niet ondenkbaar
Uitgegeven: 5 februari 2006 08:46
AMSTERDAM - De stormachtige ontwikkeling die plaatsvindt op het gebied van DNA-onderzoek heeft, in combinatie met de ontdekking van (deels) bewaard gebleven DNA in tal van fossielen, al diverse malen geleid tot speculaties dat het ooit mogelijk zal worden om uitgestorven dieren of planten ooit weer, via gereconstrueerd DNA, tot leven te wekken. Dat schrijft Kennislink .
Pogingen daartoe zijn nu nog tot mislukken gedoemd, omdat aangetroffen DNA (onder meer van dino’s, holenberen, maar ook Neanderthalers) zodanig beschadigd en incompleet was dat er weinig van over was. De ontwikkeling lijkt echter niet te stuiten, en de ‘wederopstanding’ van de wolharige mammoet (Mammuthus primigenius) lijkt zelfs niet langer helemaal ondenkbaar.
Effectief
De botten van een exemplaar dat afkomstig is uit Siberië en 27.000 jaar oud is, hebben namelijk bruikbaar materiaal opgeleverd. Volgens de leider van het onderzoeksteam, de geneticus Hendrik Poinar, is de door hen toegepaste techniek zo effectief dat hij al op korte termijn gebruikt kan worden om de volledige DNA-sequentie van uitgestorven organismen vast te stellen.
Daarmee zouden die organismen, in principe, weer kunnen ontstaan, ook al zal dat nog de nodige technische (en ethische) problemen met zich meebrengen.
Micro-organismen
Bij het door Poinar uitgevoerde onderzoek zijn trouwens ook grote sequenties (met in totaal 15 miljoen basenparen) van gefossiliseerde micro-organismen die op de mammoet werden aangetroffen, bepaald. Het gaat daarbij om bacteriën, schimmels, virussen, organismen uit de bodem en planten. Dat betekent dat niet alleen de fossiele macrofauna en -flora weer tot leven zouden kunnen worden gewekt, maar ook de daarbij behorende microben.
Deze sciencefictionachtige mogelijkheden worden nog reëler nu nieuwe generaties van apparatuur waarmee DNA-sequenties worden bepaald, steeds effectiever worden, en nu het ook steeds beter wordt om 'echt' DNA van verontreinigingen te onderscheiden. Doordat met de nieuwe technieken steeds grotere DNA-sequenties kunnen worden bepaald, wordt het ook steeds beter mogelijk om de relatieve verwantschap tussen diverse soorten vast te stellen.
Zo blijkt het DNA van de onderzochte mammoet (een vrouwtje) voor 98,5% gelijk aan dat van de recente Afrikaanse olifant (Loxodonta africana). Ze stonden echter nog dichter bij de Aziatische olifant (Elephas maximus).