Saturday, February 11, 2006

nieuws

Binnenland

za 11 feb 2006, 14:42
Vijfde deel Duizend jaar weer, wind en water klaar
CRUQUIUS - De strijd tussen Celsius en Fahrenheit, de beroemde medicus Boerhaave die het verband tussen weer en ziekte onderzoekt en een Friese stadhouder die omkomt door een dwarrelwind. Dat is een greep uit de gebeurtenissen die Jan Buisman beschrijft in het vijfde deel van de weerboekenreeks Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen.


Het boek is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het KNMI en verschijnt eind februari. Het beschrijft de gebeurtenissen in de Nederlandse 'weerwereld' tussen 1675 en 1750. De presentatie vindt plaats op 21 februari in Museum De Cruquius in het gelijknamige Noord-Hollandse plaatsje. Het museum heropent op 1 maart zijn deuren en zal dit jaar geheel in het teken staan van weerkundige Nicolaus Cruquius, die ook wetenschapper, landmeter, medicijnenstudent en schout was.

De veelzijdige weerkundige speelt in het vijfde weerboek van Buisman een hoofdrol. Hij begon driehonderd jaar geleden systematisch met instrumenten gemeten weergegevens te noteren. Daarmee heeft Nederland de langste ononderbroken instrumentele meetreeks ter wereld.

Ook blijkt uit het boek dat Noord-Holland de primeur had van een eerste stedentocht op de schaats: de Noord-Hollandse Twaalfstedentocht. Eerder dus dan de bekende Friese Elfstedentocht. Dramatisch zijn de natuurrampen in die tijd. Een zeevloed tijdens kerst in 1717 maakte duizenden slachtoffers. En in de winter van 1740/1741 kwamen grote delen van Midden-Nederland meters onder water te staan door overstromende rivieren.