Friday, February 10, 2006

duitsland roept noodtoestand uit..

Buitenland



Noodtoestand in Beieren om sneeuwval

MUNCHEN - In een aantal districten in het oosten van de Duitse deelstaat Beieren is donderdag de noodtoestand uitgeroepen na nieuwe zware sneeuwval.
Het leger is op diverse plaatsen ingezet om bij te staan met het sneeuwruimen.

Nadat donderdag een aantal gebouwen was ingestort onder de sneeuwlast op de daken, zijn in de districten Passau, Freyung-Grafenau, Regen, Deggendorf en Schwandorf scholen, fabrieken en andere gebouwen gesloten wegens instortingsgevaar. In het weekeinde wordt nog veel meer sneeuw verwacht.

Instortingsgevaar
„Veel burgers zijn op van de zenuwen omdat ze bang zijn dat hun eigen dak instort”, zei het districtshoofd van Deggendorf tegen de Bayerische Rundfunk. In zijn district is al een aantal gebouwen ingestort en de vrees bestaat dat ook andere panden het zullen begeven.

In het district Regen liep een man ernstige verwondingen op toen hij het dak van zijn huis van sneeuw wilde ontdoen. De autoriteiten hebben alle huisbezitters opgeroepen erg voorzichtig te zijn.

Drieduizend hulpverleners



Niemand kan echter op hulp rekenen bij het veiligstellen van zijn woning, omdat de hulpverleners bezig zijn met het weghalen van sneeuw van daken van openbare gebouwen en panden van grote bedrijven.

In het crisisgebied zijn in totaal drieduizend vrijwilligers, militairen, brandweerlieden en andere hulpverleners bezig daken sneeuwvrij te maken. De overheid heeft tot die operatie besloten om te voorkomen dat er na dagen van zware sneeuwval nog meer daken instorten.

In het door de sneeuwoverlast geplaagde gebied zijn veel wegen moeilijk of niet begaanbaar. Ook de spoorwegen ondervinden overlast van het dikke pak sneeuw. Heel wat scholen blijven als gevolg van de sneeuwoverlast dicht.

IJshal en supermarkt



Dinsdag stortte in Töging am Inn een dak van een supermarkt in. Niemand raakte gewond. In de deelstaat hebben dit jaar al zeker zeven daken van hallen het begeven. De ergste ramp gebeurde op 2 januari in Bad Reichenhall, waar vijftien mensen het leven verloren toen het dak van een overdekte ijsbaan naar beneden kwam.

Ook in de Oostenrijkse Alpen is door zware sneeuwval en harde wind overlast ontstaan. De autoriteiten hebben gewaarschuwd voor kans op lawines in skigebieden als Salzburg, het noorden van Tirol, Vorarlberg en Steiermark.

Ook zware sneeuw in Polen

ook In Polen houdt de overlast van sneeuw ook aan. In de stad Libiaz in het zuiden van het land moesten ongeveer honderd mensen hals over kop een supermarkt uit toen er scheuren in het platte dak ontstonden. Elders in het land stortten ook platte daken in onder het gewicht van de sneeuw. Hier ging het echter om leegstaande gebouwen. Bijna twee weken geleden stortte in de stad Katowice een evenementenhal in, waar een postduivenbeurs werd gehouden. Daardoor kwamen 63 mensen om het leven, onder wie een Nederlander.


Vooral in het weekend worden grote problemen verwacht omdat meer sneeuw voorspeld is, hierdoor zullen de daken van vele gebouwen het nog zwaarder te verduren krijgen doordat de bestaande sneeuw al voor zeer grote overlast zorgt.
Ook in omringende landen worden grote problemen gemeld.